ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Αράχνες: Τα «επικίνδυνα» είδη στην Ελλάδα και πως θα τα καταλάβετε

Τι μπορούν να προκαλέσουν με ένα δάγκωμά τους;

Χορηγούμενο

Αράχνες: Τα «επικίνδυνα» είδη στην Ελλάδα και πως θα τα καταλάβετε… Τι μπορούν να προκαλέσουν με ένα δάγκωμά τους;

Αράχνες: Τα «επικίνδυνα» είδη στην Ελλάδα και πως θα τα καταλάβετε… Μπορεί να προκαλούν φόβο, αλλά δεν είναι όλες επικίνδυνες. Αν και οι αράχνες προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών λόγω της ποικιλίας τους, υπάρχουν αρκετοί που τις αποφεύγουν. Στην Ελλάδα, μάλιστα, υπάρχουν πολλά είδη που παραμένουν άγνωστα σε πολλούς. Ο θάνατος ενός 48χρονου στην Ηλεία έφερε το θέμα των αραχνών στο προσκήνιο.

Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 50.000 είδη αραχνών παγκοσμίως.

Χορηγούμενο

Cross Orbweaver – Araneus diadematus

Αυτές οι αράχνες, με χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο γκρι και άσπρα σημάδια σε σχήμα σταυρού, είναι πολύ συνηθισμένες, ακόμη και σε αστικές περιοχές. Δεν είναι επιθετικές και δαγκώνουν μόνο αν προκληθούν, με το δάγκωμά τους να προκαλεί πόνο, πρήξιμο και κοκκινίλα για λίγες μέρες.

European Nursery Web Spider – Pisaura mirabilis

Οι αράχνες αυτές ξεχωρίζουν από τον αυγόσακο που κουβαλάνε τα θηλυκά. Έχουν λεπτό σώμα και μακριά πόδια. Αν και δηλητηριώδεις, δεν επιτίθενται σε ανθρώπους και το δάγκωμά τους σπάνια είναι επικίνδυνο.

Χορηγούμενο

Goldenrod Crab Spider – Misumena vatia

Μικρές, με μέγεθος έως 10 χιλιοστά και χρώμα κίτρινο ή άσπρο, αυτές οι αράχνες κινούνται πλαγίως σαν καβούρια. Το δηλητήριο τους δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και πολλές φορές το τσίμπημά τους δεν διαπερνά καν το δέρμα.

Walnut Orbweaver – Nuctenea umbratica

Αυτές οι πλατιές αράχνες, με χρώμα που κυμαίνεται από καφέ έως μαύρο, έχουν ελαφρώς τοξικό δηλητήριο που χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός. Το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει μικρό ερεθισμό σε ανθρώπους και κατοικίδια.

Χορηγούμενο

Pink Crab Spider – Thomisus onustus

Με τριγωνικό σώμα και χρώμα που κυμαίνεται από ροζ έως πράσινο, αυτές οι αράχνες είναι άκακες και βοηθούν στην εξόντωση εντόμων όπως οι μύγες και τα κουνούπια.

Radiated Wolf Spider – Hogna radiata

Αυτές οι κοινές αράχνες συναντώνται συχνά κάτω από πέτρες και ξύλα. Αν προκληθούν, μπορεί να δαγκώσουν, αλλά το δάγκωμά τους σπάνια περιέχει δηλητήριο και προκαλεί μόνο ήπιο πόνο.

Χορηγούμενο

Wasp Spider – Argiope bruennichi

Αυτές οι αράχνες, που μοιάζουν με σφήκες λόγω των μαύρων και κίτρινων ριγών τους, δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και δαγκώνουν μόνο αν νιώσουν σοβαρή απειλή.

Napoleon Spider – Synema globosum

Με μεγάλο, στρογγυλό κορμό σε κόκκινες, κίτρινες ή ασπρόμαυρες αποχρώσεις, αυτές οι αράχνες μπορεί να προκαλέσουν τοξικές αντιδράσεις, αλλά οι τοξίνες τους στοχεύουν κυρίως τα θηράματα τους και είναι σπάνια επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Tropical Tent Web Spider – Cyrtophora citricola

Καφέ με γκρι τρίχες, αυτές οι αράχνες σχηματίζουν αποικίες σε δέντρα. Αν και δηλητηριώδεις, το τσίμπημά τους προκαλεί μόνο μικρή ενόχληση στον άνθρωπο.

Half-edged Wall Jumping Spider – Menemerus semilimbatus

Αυτές οι καφέ και γκρι αράχνες με άσπρο τρίχωμα είναι γνωστές για την ευφυΐα τους και είναι ακίνδυνες, καθιστώντας τις μάλιστα δημοφιλείς ως κατοικίδια.

Marbled Cellar Spider – Holocnemus pluchei

Αυτές οι αράχνες, με τα μακριά και λεπτά πόδια τους, συχνάζουν σε υπόγεια και αποθήκες. Το δηλητήριό τους είναι αβλαβές για τον άνθρωπο, καθώς δεν μπορούν να δαγκώσουν αρκετά δυνατά.

Triangulate Combfoot – Steatoda triangulosa

Μικρές αράχνες, με χρώμα καφέ έως πορτοκαλί, που συχνά βρίσκονται σε σπίτια και τρώνε έντομα όπως ψύλλους και μυρμήγκια. Το δηλητήριό τους είναι ακίνδυνο μάλιστα εκτός εάν κάποιος είναι αλλεργικός.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button