EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Αυγούστου – Χρόνια Πολλά!

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Λαυρεντίου, ιερομάρτυρα και αρχιδιάκονου της Ρώμης

Χορηγούμενο

Αγίου Ήρωνος, Αγίων Λαυρεντίου και Ιππολύτου των μαρτύρων, σήμερα, Δευτέρα 10 Αυγούστου.

Γιορτάζουν οι: Ήρων, Ηρωνία, Ηρώ, Λαυρέντιος, Λαυρέντης, Λαυρεντία, Λώρα, Λωραίνη, Λάουρα, Λαυρεντίνα, Ιππόλυτος, Ιππολύτη, Ιππολύτα.

Χορηγούμενο

Η ιστορία του Αγίου Λαυρεντίου

Στις 10 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Λαυρεντίου, ιερομάρτυρα και αρχιδιάκονου της Ρώμης. Ο Λαυρέντιος υπηρέτησε υπό τον Έλληνα Πάπα Ξύστο ή Σίξτο, ο οποίος μαρτύρησε στις 6 Αυγούστου 253, κατά τη διάρκεια των διωγμών του αυτοκράτορα Βαλεριανού.

Μετά το μαρτύριο του Πάπα, συνέλαβαν τον Λαυρέντιο, ο οποίος είχε τη διαχείριση των εκκλησιαστικών περιουσιών. Όταν του ζητήθηκε να παραδώσει τους θησαυρούς της Εκκλησίας, εκείνος παρουσίασε τους φτωχούς, τα ορφανά και τους αδύναμους, υποδεικνύοντάς τους ως τους αληθινούς θησαυρούς της. Για την τόλμη του αυτή, υπέστη μαρτύριο, καθώς τον έψησαν ζωντανό σε μια πυρακτωμένη σχάρα.

Τα λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου περισυλλέχθηκαν και θάφτηκαν από έναν πιστό χριστιανό, τον Ιππόλυτο, ο οποίος μαρτύρησε με φρικτό τρόπο. Δέθηκε πίσω από άλογα και σύρθηκε μέχρι θανάτου.

Χορηγούμενο

Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Λαυρεντίου βρίσκονται στον ναό του στη Ρώμη, καθώς και στις Μονές Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος και Κύκκου στην Κύπρο.

Απολυτίκιo:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button