EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Αυγούστου – Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Αλκιβιάδου μάρτυρος, του Οσίου Γερασίμου Νέου ασκητού, του Αγίου Διομήδου μάρτυρος

Χορηγούμενο

Σήμερα, Παρασκευή 16 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Αγίου Αλκιβιάδου μάρτυρος, του Οσίου Γερασίμου Νέου ασκητού, του Αγίου Διομήδου μάρτυρος. Της Εύρεση Τιμίων Λειψάνων Αγίων Σεραφείμ και Σαράντη, του Αγίου Απόστολου του Νέους (Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου) και του Αγίου Σταματίου από Βόλο.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι εξής:

Αλκιβιάδης, Άλκης, Άλτσος
Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα
Διομήδης
Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα
Σαράντης, Σαράντος, Σαράντω, Σαραντούλα
Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Λάκης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Λίνα
Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα

Χορηγούμενο

Ο Άγιος Διομήδης

Σήμερα γιορτάζεται επίσης ο Άγιος Διομήδης. Σύμφωνα με τον συναξαριστή, ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και ήταν ιατρός με σπουδές στην ιατρική επιστήμη. Παρά την επιστημονική του γνώση, παρέμεινε ταπεινός και αφοσιωμένος στη θρησκεία που του δίδαξαν οι γονείς του.

Επίσης όπως ο Κύριος, που μιλούσε για τη βασιλεία του Θεού και θεράπευε τους αρρώστους, έτσι και ο Διομήδης ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού με αγάπη και χωρίς αμοιβή. Εκτός από την ιατρική φροντίδα, κήρυττε το Ευαγγέλιο και καθοδηγούσε πολλές ψυχές στον Χριστό.

Ωστόσο η αφοσίωσή του τον οδήγησε στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου συνέχισε το έργο του. Ωστόσο, όταν άρχισε ο διωγμός των χριστιανών από τον Διοκλητιανό, η δράση του Διομήδη έγινε γνωστή και διατάχθηκε η σύλληψή του. Όμως, πριν συλληφθεί, ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του και οι στρατιώτες βρήκαν τον Διομήδη ήδη νεκρό. Παρόλα αυτά, αποκεφαλίστηκε ακόμη και νεκρός.

Χορηγούμενο

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button