ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος: Τι δείχνει ο κρατήρας από τον κομήτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους;

Τι τρομάζει τους επιστήμονες για το μέλλον της Γης;

Χορηγούμενο

Βρέθηκε ο κρατήρας από τον κομήτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους – Τι τρομάζει τους επιστήμονες για το μέλλον της Γης;

Βρέθηκε ο κρατήρας από τον κομήτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους… Οι επιστήμονες του οργανισμού SPACE έχουν ανακαλύψει την προέλευση του τεράστιου αστεροειδούς που εξάλειψε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ο αστεροειδής, με διάμετρο τουλάχιστον έξι μίλια, σχηματίστηκε αρχικά έξω από την τροχιά του Δία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Πιθανολογείται ότι η τροχιά του άλλαξε λόγω σύγκρουσης με άλλον βράχο, οδηγώντας τον σε μια μοιραία πορεία προς τη Γη.

Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση, γνωστός ως κρατήρας Chicxulub, βρίσκεται κάτω από τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό. Η σύγκρουση άφησε ένα χαρακτηριστικό στρώμα σε όλο τον πλανήτη, με στοιχεία του να έχουν βρεθεί στη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτές οι περιοχές περιέχουν ρουθήνιο, ένα στοιχείο τόσο σπάνιο στη Γη, που αποδίδεται στον αστεροειδή Chicxulub, θεωρώντας το ως «δακτυλικό αποτύπωμα» πετρωμάτων από την κύρια ζώνη αστεροειδών.

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης – Τι θα συμβεί στην Γη όταν πέσει αστεροειδής; Βίντεο σοκ!

Η μελέτη δείχνει ότι ο αστεροειδής ήταν τύπου C, πλούσιος σε άνθρακα, που συναντάται στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Η πρόσκρουση δημιούργησε έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 150 μιλίων και προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στο περιβάλλον της Γης, εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες συντριμμιών στον αέρα και δημιουργώντας παλιρροϊκά κύματα που πλημμύρισαν τις αμερικανικές ηπείρους. Η ηλιακή ακτινοβολία μειώθηκε δραστικά, οδηγώντας σε παρατεταμένη ψύξη για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Δείτε επίσης – Σοκ: Έπεσε μετεωρίτης με εξωγήινη ζωή!

Χορηγούμενο

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν της Γης, αλλά λειτουργούν και ως προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button