ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθηγητής Λοιμωξιολογίας: Στρεπτόκοκκος εξαιρετικά επιθετικός – Από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις που έχω συναντήσει

Ο κ. Μαραγκός υπογραμμίζει ότι έχει ενημερωθεί ο ιατρικός κόσμος και τα Κέντρα Υγείας να παρακολουθούν προσεκτικά περιπτώσεις κυτταρίτιδας και άλλων σχετικών συμπτωμάτων

Χορηγούμενο

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής-Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερα επιθετικό και βίαιο παθογόνο. Που οδήγησε στο θάνατο των δύο πρώτων ασθενών με διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, παρά την κατάλληλη και ισχυρή αντιβιοτική θεραπεία που χορηγήθηκε στους ασθενείς στο Νοσοκομείο Πύργου, η ταχύτητα και η επιθετικότητα του παθογόνου ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε την επιβίωσή τους. Ο ίδιος δηλώνει ότι η περίπτωση του πρώτου ασθενούς ήταν από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του.

Χορηγούμενο

Ο κ. Μαραγκός εξηγεί ότι το παθογόνο ήταν εξαιρετικά επιθετικό. Και παρά τις ενέργειες των γιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου, η κατάσταση των ασθενών επιδεινώθηκε ραγδαία. Η διάγνωση της λοίμωξης έγινε μέσω βιντεοκλήσης από τη ΜΕΘ Πύργου, όπου ο ασθενής επιβεβαιώθηκε ως πάσχων από στρεπτόκοκκο. Όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Δείγμα έχει αποσταλεί επίσης σε εργαστήρια της Αθήνας για περαιτέρω έλεγχο.

Με την απώλεια του δεύτερου ασθενούς, ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ για την κατάσταση και τις αναγκαίες ενέργειες. Επικοινώνησε με τους κ. Τσιόρδα και Χατζηγεωργίου για να στείλουν επιδημιολογική ομάδα ώστε να διερευνηθεί το φαινόμενο.

Ο κ. Μαραγκός υπογραμμίζει ότι έχει ενημερωθεί ο ιατρικός κόσμος και τα Κέντρα Υγείας να παρακολουθούν προσεκτικά περιπτώσεις κυτταρίτιδας και άλλων σχετικών συμπτωμάτων και να απευθύνονται στο νοσοκομείο για εξετάσεις. «Δεν χρειάζεται πανικός», τονίζει ο καθηγητής, «είμαστε σε επιφυλακή αλλά δεν χρειάζεται πανικός και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button