Το υπουργείο Παιδείας επικεντρώνεται στην ενίσχυση της φυσικής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα. Με στόχο να αντιμετωπιστούν τόσο η παιδική παχυσαρκία όσο και οι συνέπειες της καραντίνας και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, κατά την οποία τα παιδιά μείωσαν τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα, δυστυχώς, κατατάσσεται πρώτη σε αυτή τη δυσμενή τάση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο εξετάζει την επαναφορά των αθλητικών σχολείων, αν και με διαφορετικό πλαίσιο από το παρελθόν. Τα αθλητικά σχολεία είχαν καταργηθεί το 2011 μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας. Οι προτάσεις βασίζονται σε πόρισμα επιτροπής που συστάθηκε από το υπουργείο για να βοηθήσει τους μαθητές να επανέλθουν στην άθληση και να ανακτήσουν την επαφή τους με αυτήν, η οποία διαταράχθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και του εγκλεισμού.
Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι η φυσική αγωγή θα εισαχθεί και στα νηπιαγωγεία. Ενώ οι ώρες διδασκαλίας της θα αυξηθούν στα δημοτικά και τα γυμνάσια. Σχεδιάζεται η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία, ενώ στα δημοτικά σχολεία προτείνονται είτε επιπλέον ώρες στο ολοήμερο πρόγραμμα. Είτε επιπλέον ώρα σε όμιλο φυσικής αγωγής. Στο γυμνάσιο, οι ώρες γυμναστικής θα αυξηθούν κατά μία την εβδομάδα. Και θα οργανώνεται δίωρο σχολικού αθλητισμού, με προαιρετική συμμετοχή, για γυμνάσιο και λύκειο. Το πόρισμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Επίσης για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, θα εξεταστούν ποια σχολεία θα μετατραπούν σε αθλητικά, με κριτήρια την αθλητική πορεία και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Η έναρξη λειτουργίας των αθλητικών σχολείων προγραμματίζεται για το σχολικό έτος 2025-2026.
Ως πιλοτικό σχέδιο, προγραμματίζεται η λειτουργία δύο αθλητικών γυμνασίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κοντά στο ΟΑΚΑ και στο Καυταντζόγλειο αντίστοιχα, για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους μαθητές.
Χορηγούμενο