EΛΛΑΔΑ

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού

Η καθηγήτρια Θεοφανοπούλου-Κοντού είχε ισχυρούς δεσμούς με ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα

Χορηγούμενο

Η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας είναι πλέον φτωχότερη. Καθώς έφυγε από τη ζωή η Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού.

Η καθηγήτρια Θεοφανοπούλου-Κοντού είχε ισχυρούς δεσμούς με ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χορηγούμενο

Ποια ήταν η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού

Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού ήταν απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη συγκριτική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με εξειδίκευση στη Μυκηναϊκή γλώσσα. Το 1970 απέκτησε τον τίτλο της Διδάκτορα στη Γλωσσολογία από το ΕΚΠΑ. Ακολούθως, από το 1970 έως το 1973, σπούδασε θεωρητική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Columbus (Ohio) στις ΗΠΑ. Όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (MA) το 1973.

Ωστόσο ανελίχθηκε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. Τιμήθηκε με τον τίτλο της Επίτιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και είχε επίσης ανακηρυχθεί Επίτιμη Διδάκτωρ σε άλλα πανεπιστήμια.

Επιπλέον δίδαξε πλήθος αντικειμένων, όπως Γενική και Ιστορική Γλωσσολογία, Θεωρία της Σύνταξης, Γενετική Γραμματική, Ψυχογλωσσολογία και Γλωσσική κατάκτηση, και υπήρξε επιβλέπουσα σε πολλές διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές. Ως καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, εισήγαγε την γενετική-μετασχηματιστική γραμματική.

Χορηγούμενο

Επίσης η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού ήταν σύζυγος του αείμνηστου καθηγητή Παναγιώτη Κοντού. Ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Ο οποίος την περιέγραψε ως μια εξέχουσα επιστήμονα και μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Η ακαδημαϊκή της συμβολή, καθώς και η ανθρώπινη υπόστασή της, έχουν κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων όσοι την γνώρισαν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button