EΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση καφέ στο αυτοκίνητο: Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των επιβατών

Χορηγούμενο

Ο καφές είναι το αγαπημένο ρόφημα για εκατομμύρια Έλληνες, που τον απολαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που πολλοί δεν γνωρίζουν ή αγνοούν: η κατανάλωση καφέ κατά την οδήγηση, όπως και άλλων ροφημάτων ή τροφών, απαγορεύεται σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Καθώς μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των άλλων χρηστών του δρόμου.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει τους οδηγούς να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Διασφαλίζοντας ότι τα χέρια τους είναι απασχολημένα μόνο με τον χειρισμό του οχήματος. Ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν χωρίς εμπόδια τους απαραίτητους χειρισμούς.

Χορηγούμενο

Η παράγραφος αυτή αναφέρει ότι ο οδηγός πρέπει να έχει την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης. Την απαραίτητη σωματική και διανοητική ικανότητα, και να είναι σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί. Επίσης, ο οδηγός οφείλει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων κατά την οδήγηση. Ώστε να εκτελεί με ασφάλεια τους αναγκαίους χειρισμούς. Απαγορεύεται επίσης η χρήση ακουστικών συνδεδεμένων με φορητές ηχητικές συσκευές ή κινητού τηλεφώνου χωρίς ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Εάν η Τροχαία αντιληφθεί κάποια από τις παραπάνω παραβάσεις, ο οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button