ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μια Ελληνίδα στο χαρέμι»: Απίστευτο το που και πως γυρίστηκαν οι σκηνές στην έρημο

Η «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας και ο Αλέξανδρος Ωνάσης

Χορηγούμενο

«Μια Ελληνίδα στο χαρέμι»: Απίστευτο το που γυρίστηκαν οι σκηνές στην έρημο… Ξέρετε πού γυρίστηκαν οι σκηνές της ερήμου στην ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» και ποια είναι η σχέση του Αλέξανδρου Ωνάση με την ταινία;

«Μια Ελληνίδα στο χαρέμι»: Απίστευτο το που γυρίστηκαν οι σκηνές στην έρημο… Η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» αποτελεί μια από τις αξέχαστες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, γεμάτη σουρεαλιστικές σκηνές, ευρηματικούς διαλόγους και εξαιρετικές ερμηνείες από ηθοποιούς όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Βαγγέλης Σειληνός και η Μαρία Ιωαννίδου. Το έργο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1970 από τη Finos Films, είχε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 4 Ιανουαρίου 1971 και πούλησε 455.385 εισιτήρια. Αν και τα περισσότερα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο της Finos Films, υπήρχαν και εξωτερικές λήψεις σε τοποθεσίες όπως η Λούτσα και η Ελευσίνα.

Χορηγούμενο

Που βρίσκεται η «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας;

Η σκηνή όπου οι τέσσερις πρωταγωνιστές περιπλανιούνται στην έρημο μετά από μια αναγκαστική προσγείωση είχε κεντρίσει την προσοχή πολλών, που αναρωτιόντουσαν πού βρίσκεται αυτή η έρημος. Πολλοί είχαν συνδέσει την τοποθεσία με τις Αμμοθίνες στη Λήμνο, τη μοναδική έρημο της Ευρώπης που βρίσκεται σε νησί.

Η «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας

Οι Αμμοθίνες της Λήμνου είναι ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο με χρυσαφένιους αμμόλοφους που εκτείνονται σε 70 στρέμματα στη βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στην παραλία Γομάτι. Οι γεωλόγοι αποδίδουν μάλιστα τη δημιουργία τους στους ισχυρούς ανέμους που μετακινούν την άμμο, κάτι που προκαλεί συνεχείς αλλαγές στους σχηματισμούς των αμμόλοφων.

Τι αποκάλυψε ο Γιάννης Διαλιανίδης για την ταινία;

Παρά τις φήμες, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης έχει δώσει τη δική του εκδοχή για τα γυρίσματα της ταινίας… «Ήμουν έτοιμος να φύγω για Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία με άμμο και στην Κύπρο, που έμοιαζε με έρημο. Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μου με έφερε στην Λούτσα, βλέπω μπουλντόζες και όγκους άμμου στην προσπάθεια του Δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα της Ελευσίνας γεμάτο φοινικόδεντρα».

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης – «Μερικοί το προτιμούν κρύο»: Που βρίσκεται και πως είναι σήμερα το σπίτι όπου γυρίστηκε η ταινία;

Τα απίστευτα τρικ στα γυρίσματα

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές για να βρεθούν στην έρημο, έπρεπε να πετάξουν με αεροπλάνο. Το πλάνο ήταν αληθινό και η Μαρία Ιωαννίδου, που συμμετείχε στην σκηνή, είχε πει:

«Ο πιλότος ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα και ο οπερατέρ τραβούσε τον Χρόνη που υποτίθεται ότι το πιλοτάριζε.

Όμως ο Εξαρχάκος είχε φοβηθεί πάρα πολύ, σχεδόν είχε βάλει τα κλάματα, γιατί ήταν επικίνδυνη σκηνή.

Χορηγούμενο

Αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε δύο φορές για να συνέλθει!». Εκεί ειπώθηκε και η ατάκα «τράβα μαλλί» που έμεινε στην ιστορία.

Θυμηθείτε στο παρακάτω βίντεο το αξέχαστο στιγμιότυπο από την αγαπημένη ταινία με την ατάκα «Τράβα μαλλί»

Το μονοκινητήριο αεροπλάνο που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη σκηνή ανήκε στον Αλέξανδρο Ωνάση, ο οποίος το είχε δανείσει μάλιστα για τα γυρίσματα. Επίσης η κυρία Ιωαννίδου είχε δηλώσει: «Πετάξαμε κανονικά με το αεροπλάνο, το οποίο ήταν του Αλέξανδρου Ωνάση! Μας το είχε παραχωρήσει και φτάσαμε μέχρι την Αίγυπτο!».

Δείτε επίσης – «Βόμβα»: Ποιός κρύβεται πίσω από το θάνατο του γιού του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου;

Χορηγούμενο

Στην ταινία, η Ρένα, μια τηλεφωνήτρια σε μεγάλη εταιρεία, προσπαθεί να στηρίξει οικονομικά τον εαυτό της και τα δύο αδέλφια της, που είναι άνεργα και ανώριμα. Ο ένας είναι εφευρέτης και ο άλλος μουσικός. Μετά από μια παρεξήγηση σχετικά με ένα τυχερό λαχείο, η Ρένα καταλήγει στη Ρόδο μαζί με τα αδέλφια της, προσποιούμενη μάλιστα το μέντιουμ. Όταν αποκαλύπτεται η απάτη τους, δραπετεύουν με ένα μικρό αεροπλάνο… Το οποίο πέφτει σε μια έρημο, και τελικά βρίσκονται στο χαρέμι ενός σεΐχη. Τα υπόλοιπα στην οθόνη…


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button