EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Αυγούστου – Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Τίτου του Αποστόλου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Κυριακή 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη του Αγίου Τίτου του Αποστόλου. Καθώς και η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαρθολομαίου του Αποστόλου. Αυτήν την ημέρα, εορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

Βαρθολομαίος * Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη *

Χορηγούμενο

Σημειώνεται ότι αυτά τα ονόματα μπορεί να έχουν και άλλες ημερομηνίες εορτασμού.

Άγιος Τίτος

Ο Άγιος Τίτος ήταν ένας από τους πρώτους χριστιανούς ιεραπόστολους, μαθητής και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου. Kαθώς και ηγέτης της εκκλησίας. Το όνομά του αναφέρεται σε διάφορες επιστολές του Παύλου, συμπεριλαμβανομένης της Επιστολής προς Τίτον. Επιπλέον λέγεται ότι ήταν ένας Εθνικός που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό από τον Παύλο. Και, σύμφωνα με την παράδοση, έγινε Επίσκοπος Κρήτης.

Επίσης ο Τίτος μετέφερε στην Κόρινθο μια επιστολή από τον Παύλο, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους φτωχούς της Ιερουσαλήμ. Αργότερα, στην Κρήτη, ο Τίτος όρισε πρεσβύτερους σε κάθε πόλη και παρέμεινε εκεί μέχρι τα γηρατειά του, περνώντας την τελευταία του πνοή στη Γόρτυνα, κοντά στη σύγχρονη πόλη του Ηρακλείου.

Χορηγούμενο

Ο Βίος του Αγίου Τίτου

Ο Τίτος, καταγόμενος από την Αντιόχεια, ήταν Έλληνας και είχε σπουδάσει φιλοσοφία και ποίηση στα νεανικά του χρόνια. Πιστεύεται ότι ασπάστηκε τον Χριστιανισμό από τον Παύλο, και στη συνέχεια υπηρέτησε ως γραμματέας και διερμηνέας του. Ωστόσο το 49 μ.Χ., συνόδευσε τον Παύλο στο συμβούλιο της Ιερουσαλήμ, όπου συζητήθηκε το θέμα των τελετών του Μωσαϊκού νόμου.

Επίσης προς το τέλος του έτους 56 μ.Χ., όταν ο Παύλος αναχώρησε από την Ασία, έστειλε τον Τίτο από την Έφεσο στην Κόρινθο για να διορθώσει τα προβλήματα που είχαν προκύψει εκεί. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ο Τίτος λειτούργησε και ως ταχυμεταφορέας για την επιστολή που είναι γνωστή ως «Σοβαρή Επιστολή», την οποία ο Παύλος αναφέρει στη Δεύτερη Επιστολή προς Κορινθίους.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button