EΛΛΑΔΑ

Κλιματική κρίση και μέλι: Θάνατος μελισσών και ραγδαία πτώση παραγωγής

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την παραγωγή μελιού

Χορηγούμενο

Το μέλι βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρουν οι μελισσοκόμοι σε όλη τη Γαλλία. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την παραγωγή μελιού, καθώς οι μέλισσες έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες λόγω της πείνας. Και η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά έως και 80%.

Ο Μικαέλ Ιζαμπέρ, μελισσοκόμος από το Saint-Ours-les-Roches στη κεντρική Γαλλία, δήλωσε ότι υπήρξε απώλεια του 70% της παραγωγής του μελιού. Αναγκάζοντας τον να τροφοδοτήσει τις αποικίες του με ζάχαρη. Για να τις διατηρήσει εν ζωή λόγω της ψυχρής και βροχερής άνοιξης. «Ήταν μια καταστροφική χρονιά», σημείωσε ο Ιζαμπέρ, ο οποίος φροντίζει 450 κυψέλες. Συνήθως, μια κυψέλη παράγει περίπου 15 κιλά μέλι ετησίως. Αλλά φέτος η παραγωγή του Ιζαμπέρ κυμάνθηκε μόνο μεταξύ 5 και 7 κιλών.

Χορηγούμενο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνεχείς βροχοπτώσεις εμπόδισαν τις μέλισσες από το να συλλέξουν αρκετή γύρη και τα λουλούδια από το να παράγουν νέκταρ. Το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή μελιού.

Επίσης η κακοκαιρία έχει πλήξει σοβαρά τους μελισσοκόμους σε ολόκληρη τη χώρα, με την παραγωγή της άνοιξης να μειώνεται έως και 80% σε κάποιες περιοχές. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική εθνική μελισσοκομική ένωση (Unaf). Η Unaf ανέφερε ότι οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά 45% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο. «Οι καταστροφικές καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες που διαρκούν μέχρι αργά, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών μελισσοκόμων», πρόσθεσε.

Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε για τους Γάλλους μελισσοκόμους, οι οποίοι είχαν ήδη πληγεί από τον παρατεταμένο καύσωνα και τους καθυστερημένους παγετούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Unaf, Κρίστιαν Πονς. Η φετινή χρονιά έχει χαρακτηριστεί ως «μαύρη χρονιά». Προτού, οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν διαμαρτυρηθεί για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» από ξένους παραγωγούς. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διαθέσει πέντε εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια.

Χορηγούμενο

Επιπλέον στη Γαλλία, η μέση κατανάλωση μελιού ανέρχεται σε 45.000 τόνους ετησίως. Εκ των οποίων περίπου 20.000 τόνοι παράγονται εγχωρίως, σύμφωνα με το συνδικάτο της Συνομοσπονδίας Αγροτών.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button