Οι Έλληνες και επίσημα οι φτωχότεροι εργαζόμενοι στην Ευρώπη – Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη «μαύρη» αλήθεια
Οι Έλληνες και επίσημα οι φτωχότεροι εργαζόμενοι στην Ευρώπη… Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της, με ακόμη και τη Βουλγαρία να την ξεπερνά. Αυτή η απογοητευτική θέση αποτυπώνει την αδυναμία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής να ενισχύσει πραγματικά την ευημερία των πολιτών.
Τα «μαύρα» στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
Η πρόσφατη ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ανέδειξε ότι η Ελλάδα κατέχει την πιο χαμηλή θέση στην ΕΕ σε όρους μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, όταν αυτός υπολογίζεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Αυτό δείχνει ότι το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων δεν ανταγωνίζεται ούτε καν το βασικό κόστος ζωής. Το υψηλό κόστος ζωής και οι επιβαρύνσεις από φόρους όπως ο ΦΠΑ των 24% και ο ΕΦΚ στα καύσιμα μειώνουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση πέφτει βαριά στις πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, υπό την ηγεσία του Κωστή Χατζηδάκη. Αντί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να μειώσει τη φορολογία, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με τα υπερβολικά πλεονάσματα που παράγονται κυρίως μέσω αυξημένων φόρων, χωρίς να συνεισφέρει στην πραγματική παραγωγή ή ευημερία της χώρας.
Δείτε επίσης – Μισθοί πείνας στην Ελλάδα: Σοκάρουν οι διαφορές με την Ευρώπη
Επιπλέον, η εικόνα που δημιουργείται από την κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που προβάλλονται από πολιτικούς είναι παραπλανητική. Παρά τις δηλώσεις περί υψηλών μισθών και καλής ποιότητας ζωής, η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ όταν τα στοιχεία αναφέρονται σε αγοραστική δύναμη.
Η πραγματικότητα των οικονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, αν και μέλος της ΕΕ, βρίσκεται σε μια δυσάρεστη θέση, όπου η αγοραστική δύναμη των πολιτών της είναι καταβαλλόμενη και το επίπεδο ζωής τους μειωμένο. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για ουσιαστικές αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές και στρατηγικές της χώρας, προκειμένου να υπάρξει πραγματική βελτίωση της ευημερίας των Ελλήνων.
Χορηγούμενο