ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Κλείσιμο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών λόγω πολιτικής κρίσης

Αυτή η ενέργεια προήλθε από την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Τρίπολης

Χορηγούμενο

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα την απόφαση να κλείσουν όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τους τερματικούς σταθμούς της χώρας. Με την ένδειξη ότι οι εξαγωγές θα διακοπούν «μέχρι νεωτέρας». Αυτή η ενέργεια προήλθε από την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και διαχειρίζεται την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (BCL).

Η απόφαση να μπλοκαριστούν οι κύριες πετρελαϊκές υποδομές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, ελήφθη ως αντίκτυπος της ενέργειας της κυβέρνησης της Τρίπολης να θέσει υπό τον έλεγχό της την BCL. Και να αντικαταστήσει τον διοικητή της. Η BCL είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση εσόδων από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και τη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού. Που κατανέμεται στις διάφορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και των ανατολικών περιοχών.

Χορηγούμενο

Επιπλέον η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτική κρίση από την ανατροπή και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να ελέγχουν τη χώρα: την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Που έχει έδρα στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται διεθνώς. Και μια άλλη στην ανατολική Λιβύη. Που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ωστόσο ο διοικητής της BCL, Σεντίκ Ελ-Κεμπίρ, έχει δεχθεί κριτική από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά για τη διαχείριση των κρατικών πόρων. Στις 11 Αυγούστου, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά επιχείρησαν να εκδιώξουν τον Ελ-Κεμπίρ από τα γραφεία της BCL. Μία εβδομάδα αργότερα, ο διευθυντής πληροφορικής της τράπεζας απήχθη. Αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος.

Επίσης η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, με έδρα στη Βεγγάζη, καταγγέλλει τις «επιθέσεις και απόπειρες εισβολής» στην έδρα της BCL και έχει κηρύξει «κατάσταση ανωτέρας βίας». Για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα λιμάνια εξαγωγής. Αν και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως το κλείσιμο, η θυγατρική της, Waha Oil Company, ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση της παραγωγής. Και προειδοποίησε για πιθανή πλήρη διακοπή λόγω των «διαμαρτυριών και πιέσεων». Τέλος η Waha, σε κοινοπραξία με τις TotalEnergies και ConocoPhillips, έχει ημερήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 300.000 βαρελιών. Που εξάγονται από το λιμάνι Ες Σίντερ, στα ανατολικά.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button