ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Άγιος Φανούριος: Ο Μεγαλομάρτυρας της Ρόδου και τα Θαύματά του

Ο Άγιος Φανούριος είναι γνωστός για τη βοήθεια που προσφέρει στους πιστούς σε διάφορα ζητήματα

Χορηγούμενο

Άγιος Φανούριος: Ο Μεγαλομάρτυρας της Ρόδου και τα Θαύματα! Η βοήθεια που προσφέρει στους πιστούς σε διάφορα ζητήματα…

Άγιος Φανούριος: Ο Μεγαλομάρτυρας της Ρόδου και τα Θαύματα… Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος έγινε γνωστός στην Ορθοδοξία όταν, με θεία πρόνοια, αποκαλύφθηκε η εικόνα του μέσα στα ερείπια μιας αρχαίας εκκλησίας στη Ρόδο. Που ήταν ξεχασμένη από όλους. Αυτό συνέβη τον 15ο αιώνα. Όταν οι τότε κυρίαρχοι του νησιού αποφάσισαν να επισκευάσουν τα τείχη.

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος

Αρχικά η εικόνα αποκαλύφθηκε ανάμεσα σε άλλες, που όλες ήταν φθαρμένες, εκτός από μία που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, σαν να είχε μόλις αγιογραφηθεί. Ωστόσο αυτή η εικόνα διασώζεται μέχρι σήμερα στη Ρόδο. Επίσης στο κέντρο της απεικονίζεται ένας νεαρός στρατιώτης που κρατά στο δεξί του χέρι έναν σταυρό, πάνω από τον οποίο καίει μια λαμπάδα. Γύρω του απεικονίζονται τα μαρτύριά του, σε 12 σκηνές.

Χορηγούμενο

Ωστόσο οι παραστάσεις δείχνουν τον Άγιο Φανούριο να περνά από διάφορες δοκιμασίες: να δικάζεται από τον ηγεμόνα, να τον χτυπούν στρατιώτες με πέτρες, να μαστιγώνεται. Επίσης να γδέρνεται με σιδερένια νύχια, να φυλακίζεται, να καίγεται με λαμπάδες, να βασανίζεται σε μάγγανο, να παραμένει αβλαβής ανάμεσα σε θηρία, να καταπλακώνεται από λίθο. Επιπλέον να βαστάζει αναμμένα κάρβουνα σε ειδωλολατρικό ναό, ενώ ο διάβολος φεύγει τρομαγμένος, και τέλος να στέκεται μέσα σε καμίνι φωτιάς με υψωμένα τα χέρια σε προσευχή. Ακόμη το όνομά του ήταν γραμμένο με ελληνικά γράμματα: Άγιος Φανούριος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου.

Ο Άγιος Φανούριος τιμάται ως προστάτης της Ρόδου

Λίγο μετά την εύρεση της εικόνας, χτίστηκε ένας μικρός ναός στον ίδιο τόπο. Όπου ο Άγιος Φανούριος τιμάται ως προστάτης της Ρόδου. Ωστόσο εκεί μεταφέρθηκαν τρεις ιερείς από την Κρήτη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους και πουληθεί ως σκλάβοι στη Ρόδο. Ακόμη ακούγοντας για τον Άγιο, προσευχήθηκαν με δάκρυα μπροστά στην εικόνα του για την ελευθερία τους. Επίσης ο Άγιος εμφανίστηκε στους Τούρκους αφεντάδες τους. Ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Αφού οι Τούρκοι αρνήθηκαν, ο Άγιος τους προειδοποίησε και, όταν και πάλι δεν υπάκουσαν, τους τύφλωσε και τους προκάλεσε πόνους. Τελικά, οι ιερείς προσευχήθηκαν και ο Άγιος τους θεράπευσε. Όμως με τον όρο να στείλουν επιστολές απελευθέρωσης μπροστά στην εικόνα του.

Επίσης ο Άγιος Φανούριος είναι γνωστός για τη βοήθεια που προσφέρει στους πιστούς σε διάφορα ζητήματα. Όπως στην εύρεση χαμένων αντικειμένων, εργασία και θεραπείες. Οι πιστοί του προσφέρουν φανουρόπιτα, η οποία διαβάζεται και ευλογείται από ιερέα ως ευχαριστία ή ως ικεσία για τη βοήθειά του. Επιπλέον άλλοι του αφιερώνουν λαμπάδα, όπως αυτή που καίει στην εικόνα του στη Ρόδο, ή εξομολογούνται τις αμαρτίες τους. Επιδιώκοντας να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο και να γίνουν φίλοι με τον Άγιο και τον Θεό, που δοξάζει τους αγίους Του στη γη.

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης – Φανουρόπιτα Πατέρα Παρθένιου: Η μοναστηριακή συνταγή για ευλογία και γεύση!

Η ευχή

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,
ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα
πλουσιοπάροχος χορηγός,
ο δοτήρ των αγαθών,
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,
η ελπίς των απηλπισμένων,
η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα
και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,
εις δόξαν σήν και τιμήν
του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ,
τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,
πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Χορηγούμενο

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,
δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,
οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,
ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι
το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,
πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου,
του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,
του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.

Αμήν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button