ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Σούπερ πατάτες”: Η επανάσταση στη βιομηχανία πατάτας

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλές τέτοιες ποικιλίες και συνεργάζονται με σούπερ μάρκετ

Χορηγούμενο

Επιστήμονες έχουν κάνει μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώζει τη βιομηχανία πατάτας της Σκωτίας από την κατάρρευση.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα παράσιτο γνωστό ως νηματώδης κύστης πατάτας (PCN) έχει σταθερά μολύνει τα χωράφια. Καθιστώντας τα ακατάλληλα για καλλιέργεια πατατόσπορου.

Χορηγούμενο

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο James Hutton έχει αναπτύξει ποικιλίες πατατών που είναι ανθεκτικές στο PCN αλλά διατηρούν την επιθυμητή γεύση. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλές τέτοιες ποικιλίες και συνεργάζονται με σούπερ μάρκετ για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι ανθεκτικές πατάτες μπορούν να αντικαταστήσουν τις πιο ευάλωτες.

Επίσης ο Τζέιμς Πράις, παθολόγος μοριακών φυτών στο Ινστιτούτο, δηλώνει ότι αυτές οι πατάτες έχουν την ικανότητα να σώσουν τη βιομηχανία. Εξήγησε ότι η αντοχή τους σε δύο είδη νηματώδης κύστης πατάτας. Που εντοπίζονται στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μειώσει τους αριθμούς του παρασίτου στο έδαφος. Επιτρέποντας έτσι την επανακαλλιέργεια σπόρων όταν τα PCN δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμα.

Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι το PCN θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία πατατόσπορου της Σκωτίας μέχρι το 2050. Οι πατατόσποροι, που καλλιεργούνται για πώληση σε άλλους αγρότες, είναι κρίσιμοι για την παραγωγή πατατών που καταναλώνονται στα σπίτια. Σε εστιατόρια και σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια.

Χορηγούμενο

Επιπλέον η βιομηχανία πατατόσπορου έχει σημαντική αξία 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών για την οικονομία. Με σχεδόν το 80% των σπόρων πατάτας της Βρετανίας να προέρχεται από τη Σκωτία. Ο Δρ Kerry Leslie, ειδικός πατάτας στη SAC Consulting, διαβεβαιώνει ότι η γεύση των ανθεκτικών ποικιλιών δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των παραδοσιακών πατατών. Κάτι που θα διευκολύνει την υιοθέτησή τους από τα σούπερ μάρκετ.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button