EΛΛΑΔΑ

Απλησίαστος ο καφές: Αύξηση σοκ έως και 45% στα σούππερ μάρκετ

Εάν δεν μας κόψουν το αγαπημένο μας ρόφημα δεν θα ησυχάσουν

Χορηγούμενο

Απλησίαστος ο καφές: Αύξηση σοκ έως και 45% στην τιμή του στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Εάν δεν μας κόψουν το αγαπημένο μας ρόφημα δεν θα ησυχάσουν…

Απλησίαστος ο καφές: Αύξηση σοκ έως και 45% στα σούππερ μάρκετ… Ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων βρίσκεται προ των πυλών σημαντικών ανατιμήσεων, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι τιμές στη χονδρική αγορά έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, με την ποικιλία Arabica να σημειώνει άνοδο 40-45% και την ποικιλία Robusta να εκτοξεύεται κατά 65%. Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν σύντομα και στους καταναλωτές.

Δείτε επίσης – Απίστευτο: Αυτός είναι ο πιο βλαβερός καφές για την υγεία

Χορηγούμενο

Ο Τάσος Γιαγκόγλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, υπογράμμισε ότι η συνέχιση των ανοδικών τάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του καφέ. Οι καταναλωτές ήδη αναμένεται να δουν μεγάλες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, η τιμή του εσπρέσο σε κάψουλες ενδέχεται να αυξηθεί από 5 σε 6 ευρώ, ενώ ο αλεσμένος εσπρέσο αναμένεται να φτάσει τα 7,2 ευρώ από τα 6 που πωλείται σήμερα. Παρόμοια αύξηση προβλέπεται και για τον ελληνικό καφέ, η τιμή του οποίου θα ανέβει από 3,9 σε 4,7 ευρώ.

Δείτε επίσης – Απαγόρευση καφέ στο αυτοκίνητο: Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Η κατάσταση επιδεινώνεται για τους καταστηματάρχες εστίασης, οι οποίοι, μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, προειδοποιούν για περαιτέρω αυξήσεις, εάν η τιμή της πρώτης ύλης συνεχίσει να ανεβαίνει. Η ανατίμηση του καφέ δεν αφορά μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου φαινομένου που οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η ξηρασία στις περιοχές παραγωγής και η κερδοσκοπία στις αγορές.

Χορηγούμενο

Οι αυξημένες τιμές θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές, που ενδέχεται να μειώσουν την κατανάλωσή τους ή να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες προκλήσεις, προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ της διατήρησης της πελατείας τους και της αντιμετώπισης των αυξανόμενων λειτουργικών εξόδων. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button