Βρίσκεται στα νότια των μικρών νησιών που είναι γνωστά ως Μεσσηνιακές Οινούσσες – Οι αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί. Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου εντοπίζεται στη χώρα μας. Και δυστυχώς, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο μας το υπενθύμισε με τον πιο τραγικό τρόπο. Το Πηγάδι των Οινουσσών (Φρέαρ των Οινουσσών), το σημείο που σήμερα έγινε ο υγρός τάφος για 79 μετανάστες, είναι μια τάφρος με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, στις συντεταγμένες 36°34′N 21°8′E. Νότια των μικρών νησιών που ονομάζονται Μεσσηνιακές Οινούσσες.
Επίσης το φρέαρ αυτό βρίσκεται στο σημείο όπου η Αφρικανική πλάκα, η οποία περιλαμβάνει τη λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, καταδύεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, η οποία περιλαμβάνει την πλάκα του Αιγαίου. Σχηματίζοντας το Αιγιακό τόξο, μία τοξοειδή οροσειρά του νότιου Αιγαίου Πελάγους που βρίσκεται στο νότιο όριο της πλάκας του Αιγαίου.
Ωστόσο οι Μεσσηνιακές Οινούσσες (ή Πελοποννησιακές Οινούσσες) φέρουν αυτό το όνομα από την αρχαιότητα. Ενώ σε πιο πρόσφατες εποχές ήταν γνωστές και ως Σαπιέντζες. Ακόμη το σύμπλεγμα περιλαμβάνει τα νησιά Σχίζα, Σαπιέντζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή. Καθώς και τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια (στα νότια της Σαπιέντζας), Μπόμπα (ανατολικά της Σαπιέντζας) και Αυγό (στα νότια του Βενέτικου).
Τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι η Σχίζα και η Σαπιέντζα, που καλύπτουν περισσότερο από το 90% της συνολικής έκτασης. Τα νησιά αυτά ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Μαζί με την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.
Χορηγούμενο