EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου – Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα και του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή

Χορηγούμενο

Σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη του Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα και του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή.

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

Μάμας, Μάμαντας, Μάμα

Χορηγούμενο

Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με τον συναξαριστή, ο Άγιος Ιωάννης ξεχώρισε από μικρή ηλικία για την ιδιαίτερη εγκράτεια του. Και την αγάπη του προς τη νηστεία, γι’ αυτό και του αποδόθηκε η προσωνυμία «Νηστευτής».

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε ως χαράκτης όταν ήταν νέος. Ωστόσο, η καρδιά του ήταν αφιερωμένη στα θεία. Καθώς καθημερινά μελετούσε την Αγία Γραφή και άλλα θρησκευτικά βιβλία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του. Τα χαρίσματα του αναγνώρισε ο Πατριάρχης Ιωάννης Γ’, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο.

Ωστόσο ως διάκονος, ο Άγιος Ιωάννης ξεχώρισε για την αφοσίωσή του στην ελεημοσύνη. Προσφέροντας βοήθεια σε πολλούς φτωχούς και άπορους. Αργότερα, έγινε πρεσβύτερος, και μετά το θάνατο του Πατριάρχη Ευτυχίου, εξελέγη διάδοχός του ως Ιωάννης Δ’ το 582 μ.Χ., κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Μαυρίκιου.

Χορηγούμενο

Επίσης η λαμπρότητα της ηγεσίας του ως Πατριάρχης είναι μαρτυρημένη από πολλές πηγές. Ο επίσκοπος Σενιλλίας Ισίδωρος τον παρουσίαζε ως Άγιο. Ενώ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος τον αποκάλεσε «σκήνωμα πάσης αρετής». Το 587 μ.Χ., σε Σύνοδο των Πατριαρχών στην Κωνσταντινούπολη, του απονεμήθηκε ο τίτλος «Οικουμενικός». Επίσης, θεσμοθέτησε έναν σοφό κανόνα σχετικά με τις εκκλησιαστικές ποινές. Ο οποίος συμπεριλήφθηκε στο Πηδάλιο.

Τέλος ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 595 μ.Χ.. Και το λείψανό του τάφηκε στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button