ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη και εντάσσεται στους BRICS

Κατέθεσε επίσημο αίτημα ένταξης

Χορηγούμενο

Η Τουρκία γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη και εντάσσεται στους BRICS! Ραγδαίες εξελίξεις μετά το επίσημο αίτημα ένταξης που κατέθεσε

Η Τουρκία γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη και εντάσσεται στους BRICS… Η Τουρκία γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη και εντάσσεται στους BRICS – Κατέθεσε επίσημο αίτημα ένταξης

Η Τουρκία αποχαιρέτησε οριστικά την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στους BRICS, τον μεγαλύτερο οικονομικοπολιτικό οργανισμό στον κόσμο, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς η συμμετοχή στους BRICS θα καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία και τη μοναδική χώρα που θα ανήκει τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε έναν οργανισμό με αντιδυτικό προσανατολισμό.

Χορηγούμενο

Η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2024.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, και με κύρος χώρα, εφόσον βελτιώσει τις σχέσεις της ταυτόχρονα με την Ανατολή και τη Δύση». Αναμένει επίσης την ένταξη της χώρας του σε μια αγορά 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με συνολικό ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 40% της παγκόσμιας οικονομίας και στο 70% των παγκόσμιων φυσικών πόρων που διαθέτουν τα κράτη-μέλη της ένωσης.

Η ομάδα BRICS, η οποία αρχικά περιλάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, έχει πλέον διευρυνθεί με την ένταξη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας, ενώ έχει προσκαλέσει και τη Σαουδική Αραβία. Τα νέα μέλη θα μπορούν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση μέσω της κοινής αναπτυξιακής τράπεζας και να ενισχύσουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Χορηγούμενο

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν είναι μερικές από τις χώρες που ενδιαφέρονται επίσης να ενταχθούν.

Χαμός στην Τουρκία με βουλευτή: Παραμύθι η «Γαλάζια Πατρίδα»

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε απορρίψει την ιδέα να ενταχθεί η Ελλάδα στους BRICS και να χρηματοδοτηθεί από την κοινή αναπτυξιακή τράπεζα για την αποπληρωμή των χρεών της, επιλέγοντας αντ’ αυτού να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, με την εκχώρηση των εσόδων από την κρατική περιουσία στους δανειστές.

Σήμερα, το ελληνικό χρέος έχει φτάσει τα 407 δισεκατομμύρια ευρώ, και όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, «ούτε μία επιταγή» δεν μπορεί να υπογράψει για αμυντικές δαπάνες.

Χορηγούμενο

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις χώρες που συμμετέχουν στους BRICS ή επιθυμούν να ενταχθούν, θα διαπιστώσει ότι όλες είναι πλούσιες σε κάποιον τομέα: είτε σε ενεργειακούς πόρους όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, είτε σε πρώτες ύλες όπως η Κίνα με τις Σπάνιες Γαίες. Αυτό προσδίδει στις χώρες αυτές οικονομική ευημερία και πραγματική γεωπολιτική ισχύ.

Τα οικονομικά μεγέθη του BRICS είναι αληθινά και σταθερά, σε αντίθεση με τα οικονομικά δεδομένα της Δύσης, τα οποία βασίζονται σε χρηματοπιστωτικά παιχνίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, ενώ η Ευρώπη είναι ευάλωτη όσον αφορά την ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Το μπλοκ των BRICS έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα και να καταργήσει εντελώς τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές. Ακόμη και η Αργεντινή, που τελικά αρνήθηκε την ένταξή της λόγω του νεοεκλεγέντα φιλοαμερικανού προέδρου, Χαβιέ Μιλέι, ήταν έτοιμη να ενταχθεί λόγω της ισχυρής γεωργικής οικονομίας της.

Τα BRICS αποτελούν το δυναμικό μπλοκ του πλανήτη, ενώ η Δύση έχει χάσει αυτή τη δυναμική εδώ και δεκαετίες.

Χορηγούμενο

Οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS, όπως η Αλγερία, η Βολιβία και η Βενεζουέλα, θα συνεισφέρουν επιπλέον αποθέματα ενεργειακών πόρων και Σπάνιων Γαιών, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική και γεωπολιτική τους δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος ελέγχει την παραγωγή και τη διανομή των Σπάνιων Γαιών, ελέγχει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και τις νέες βιομηχανίες, όπως αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το 2015, η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αρνήθηκε αυτή την ιστορική ευκαιρία να ενταχθεί στους BRICS. Η Ρωσία είχε προτείνει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS και να εξισορροπήσει την πίεση των δανειστών με βοήθεια από τη Ρωσία. Ο τότε πρωθυπουργός, όμως, απορρίπτοντας αυτή την πρόταση, έχασε την ευκαιρία να απεμπλέξει τη χώρα από τα μνημόνια.

Αν η Ελλάδα είχε επιλέξει να ενταχθεί στους BRICS, θα είχε όχι μόνο τη χρηματοδοτική στήριξη, αλλά και πρόσβαση σε προϊόντα από μια τεράστια αγορά, με πολύ ευνοϊκές τιμές, κάτι που σήμερα, με τον υπερπληθωρισμό, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button