ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Πούτιν κατά Ερντογάν: Η απίστευτη κομπίνα που του έστησε με το ρωσικό πετρέλαιο

Το ξεσκέπασμα, τα δικαστήρια και οι Ρώσοι Κομάντο

Χορηγούμενο

Οργή Πούτιν κατά Ερντογάν: Η απίστευτη κομπίνα που του έστησε ο Τούρκος Πρόεδρος με το ρωσικό πετρέλαιο! Το ξεσκέπασμα, τα δικαστήρια και οι Ρώσοι Κομάντο

Οργή Πούτιν κατά Ερντογάν: Η απίστευτη κομπίνα με το ρωσικό πετρέλαιο… Ένα μυστικό σχέδιο που φέρεται να σχετίζεται με την εμπορία ρωσικού πετρελαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύφθηκε ως σκάνδαλο, με κατηγορίες να επιρρίπτονται στην οικογένεια για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντίδραση της Ρωσίας δεν ήταν αργή, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβάλει αντίποινα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Nordic Monitor, τα αντίποινα μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και σκληρά μέτρα.

Χορηγούμενο

Η εταιρεία βιτρίνα και οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Αντιμέτωπη με τις κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία αναζήτησε βοήθεια από Τούρκους συνεργάτες για να συνεχίσει τις εξαγωγές της. Η Τουρκία, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ερντογάν, αξιοποίησε το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο αρχικά απέφυγε να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις.

Μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής πετρελαίου έναντι πιστώσεων, ρωσικό πετρέλαιο κατέληγε σε διεθνείς αγοραστές μέσω της Mostrade Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi (Mostrade), μιας μικρής συμβουλευτικής εταιρείας που ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη από τον Ζαλ Σουλεϊμάνοφ, Ρώσο υπήκοο με αζέρικες ρίζες.

Η εταιρεία, με αρχικό κεφάλαιο μόλις 10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 1.750 δολάρια εκείνη την περίοδο), φαινόταν να λειτουργεί ως βιτρίνα. Πραγματικός ιδιοκτήτης φέρεται να ήταν ο Φουάντ Χουσεϊνλί, πολίτης Βρετανίας και Αζερμπαϊτζάν, που χρησιμοποίησε τον οδηγό του, Σουλεϊμάνοφ, ως όνομα-βιτρίνα.

Χορηγούμενο

Η Πιστωτική Τράπεζα της Μόσχας (MKB) παρείχε στη Mostrade χρηματοδότηση για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, τόσο άμεσα όσο και μέσω της Akida Trading Limited, εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, συνδεδεμένης με την MKB. Τα αρχεία έδειχναν ότι η Mostrade είχε εξασφαλίσει δάνειο και αποπλήρωνε την οφειλή με τόκους.

Τελικά, όλες οι μετοχές της εταιρείας μεταβιβάστηκαν στον Μουσταφά Ζερέν, σύμφωνα με το εμπορικό μητρώο.

Ο Μουσταφά Ζερέν

Χορηγούμενο

Η Mostrade ουσιαστικά λειτουργούσε ως ενδιάμεσος φορέας είσπραξης χρημάτων από πελάτες σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, με τις πληρωμές να διέρχονται μέσω τραπεζών στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ρωσία πωλούσε το πετρέλαιό της σε σταθερές τιμές, και η Mostrade φέρεται να διαχειρίστηκε πιστωτικές γραμμές ύψους 20 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, προσφερόμενες από μια ρωσική τράπεζα.

Ο καθοριστικός παράγοντας και η σχέση με την οικογένεια Ερντογάν

Για να αποκτήσει πρόσβαση στις τουρκικές τράπεζες, ο ιδιοκτήτης της Mostrade χρειαζόταν την τουρκική υπηκοότητα και την υποστήριξη της κυβέρνησης. Στις 16 Μαΐου 2022, η εταιρεία μεταβιβάστηκε στον Μουσταφά Ζερέν, έναν οικονομικό σύμβουλο, με τις μετοχές να πωλούνται για 10.000 τουρκικές λίρες.

Ο Ζερέν, πρώην μικροεπιχειρηματίας, βρέθηκε ξαφνικά ανάμεσα στους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας, κυρίως χάρη στους στενούς του δεσμούς με την οικογένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχέσεις του με τον γιο του προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, και τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του επέτρεψαν να επεκταθεί σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι κατασκευές.

Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν; Παραδίδει την Τουρκία στον γιο του Μπιλάλ!

Χορηγούμενο

Η εμπλοκή του Χαλίλ Μπατζατζί

Ο Χαλίλ Μπατζατζί, έμπιστος της οικογένειας Ερντογάν και φίλος του Μπιλάλ Ερντογάν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση του Ζερέν με την οικογένεια. Λέγεται πως είχε καθοριστική συμβολή στο να διασφαλιστούν σημαντικά κρατικά συμβόλαια, τα οποία απέφεραν τεράστια κέρδη σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Η προσπάθεια απόκτησης τραπεζικής υποδομής

Για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές, ο Ζερέν και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα. Το 2023, υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά της Turkland Bank, η οποία ανήκε στην οικογένεια Χαρίρι. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε όταν αποκαλύφθηκαν παρατυπίες στις συναλλαγές της Mostrade.

Η νομική σύγκρουση και οι ρωσικές πιέσεις

Καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου δεν χρησιμοποιούνταν για την εξόφληση των δανείων, η ρωσική τράπεζα προσέφυγε στα δικαστήρια και κέρδισε το δικαίωμα κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της Mostrade. Επιπλέον, Ρώσοι ένοπλοι φέρονται να έκαναν επιδρομή στα γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, πιέζοντας τον πατέρα του Ζερέν να υπογράψει υποσχετικό για την αποπληρωμή του χρέους.

Η αλαζονεία του “Σουλτάνου” και η απάντηση του Πούτιν

Οι συνεργάτες του Ερντογάν φαίνεται πως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητά τους να επωφεληθούν από ρωσικά κεφάλαια εν μέσω κυρώσεων, θεωρώντας ότι η Μόσχα θα ήταν εξαρτημένη από την Τουρκία. Όμως, υποτίμησαν τη σοβαρότητα της ρωσικής αντίδρασης, η οποία φάνηκε από τις ακραίες ενέργειες που λήφθηκαν για την είσπραξη των οφειλών, όπως η έφοδος στα γραφεία του Ζερέν.

Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, φοβούμενος για τη ζωή του, έχει εξαφανιστεί. Ο επιχειρηματίας που συχνά εμφανιζόταν στα τουρκικά μέσα ως μεγάλος επενδυτής και παγκόσμιος μεγιστάνας, τώρα δεν βρίσκεται πουθενά. Καθώς η εταιρεία έχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Μαυροβούνιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι πιθανό να έχει βρει καταφύγιο σε μία από αυτές τις χώρες για να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με τους συνεργάτες του Πούτιν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button