Σήμα κινδύνου έχει σημάνει για την πανώλη της καραβίδας. Η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Καθιστώντας την αλιεία απαγορευμένη. Οι ψαράδες στη λίμνη Πολυφύτου βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο Νίκος Κουρτίδης, πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων, ανέφερε στην ΕΡΤ πως πρόκειται για έναν παθογόνο μύκητα. Γνωστό ως μούχλα του νερού, που είναι υπεύθυνος για την πανώλη της καραβίδας. Ακόμη αυτός ο μύκητας έχει ήδη εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων στα εσωτερικά ύδατα της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει πλέον εισόδημα, καραβίδες και ψάρια». Σημείωσε, εξηγώντας πως οι ψαράδες δεν έχουν καταφέρει να αλιεύσουν καραβίδες για τρία χρόνια λόγω των περιορισμών.
Ωστόσο παρά τις προσπάθειες να ρίξουν γόνο στο νερό, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, αναφέρει ότι τα σπόρια της πανώλης εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα από το μολυσμένο σύστημα νερού.
Επίσης η ρίψη γόνου χωρίς να έχει εξαλειφθεί εντελώς η νόσος παρατείνει το πρόβλημα. Ενώ οι μολυσμένες καραβίδες απειλούν την οικολογία των υδάτων και το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών.
Είναι σημαντικό το κοινό να φροντίζει να καθαρίζει και να στεγνώνει τα ρούχα και τον εξοπλισμό του. Για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε άλλες περιοχές.
Τέλος η μετακίνηση των οστρακοειδών μπορεί να διαδώσει την πανώλη σε νέους βιότοπους. Ενώ και οι πλημμύρες, ο εξοπλισμός και ο γόνος από άλλες περιοχές ενδέχεται να συμβάλλουν στη διασπορά της ασθένειας.
Χορηγούμενο