EΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου τιμάται η μνήμη της γέννησης της Θεοτόκου!

Η γέννηση της Παναγίας, γνωστή και ως το «Πλήρωμα του Χρόνου», σηματοδότησε την εκπλήρωση της θείας προφητείας

Χορηγούμενο

Σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη της γέννησης της Θεοτόκου. Οι εορτάζοντες της ημέρας είναι οι: Δέσποινα, Γενέθλιος, Σκιαδενή, Τσαμπίκα, και Τσαμπίκος.

Η γέννηση της Θεοτόκου, σύμφωνα με την Παράδοση, έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ. Οι γονείς της ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, ευσεβείς και δίκαιοι άνθρωποι που κατάγονταν από τη γενιά του Δαβίδ. Αν και είχαν μεγαλώσει χωρίς παιδιά, προσεύχονταν θερμά στο Θεό για τη γέννηση ενός παιδιού. Η ατεκνία τότε θεωρούνταν κοινωνικό στίγμα, και αντιμετώπιζαν περιφρόνηση από την κοινωνία και τους ιερείς.

Χορηγούμενο

Ο Ιωακείμ και η Άννα, παρά τις δυσκολίες, συνέχισαν να προσεύχονται με πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό. Τελικά, ο αρχάγγελος Γαβριήλ τους ανήγγειλε ότι η Άννα θα γεννούσε ένα παιδί. Το παιδί αυτό θα ήταν η Μαριάμ, η οποία θα γινόταν η Μητέρα του Χριστού και η πιο ευλογημένη από όλες τις γυναίκες.

Η γέννηση της Παναγίας, γνωστή και ως το «Πλήρωμα του Χρόνου», σηματοδότησε την εκπλήρωση της θείας προφητείας, καθώς από αυτήν θα γεννιόταν ο Χριστός, ο σωτήρας του κόσμου. Η Εκκλησία εορτάζει τη γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η σύλληψή της εορτάζεται στις 9 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο:

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button