Εικόνες σοκ από το μέλλον: Έτσι θα είναι ο κόσμος μας το 3000; Ουρανοξύστες κάτω από τον ωκεανό και νησιά αντιμετώπισης καταστροφών
Εικόνες σοκ από το μέλλον: Έτσι θα είναι ο κόσμος μας το 3000; Εντυπωσιακές και πρωτότυπες είναι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό του περιοδικού eVolo, ο οποίος εστιάζει στις καινοτόμες αρχιτεκτονικές ιδέες για το μέλλον. Μεταξύ των συμμετοχών βρίσκονται ουρανοξύστες κατασκευασμένοι από μεταξοσκώληκες, κτίρια που εκτείνονται 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, καθώς και νησιά ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχέδια ορισμένων αρχιτεκτόνων για ουρανοξύστες που δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη προς τα πάνω, αλλά επεκτείνονται και κατακόρυφα προς τα κάτω, φτάνοντας σε βάθος 1.000 μέτρων κάτω από τη θάλασσα. Αυτές οι προτάσεις αποδεικνύουν την αδιάκοπη αναζήτηση καινοτόμων λύσεων και την προθυμία των επιστημόνων και αρχιτεκτόνων να σκεφτούν πέρα από τα παραδοσιακά όρια για το μέλλον της αρχιτεκτονικής.
Urban Intercropping
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε ο κινεζικός ουρανοξύστης γνωστός ως Urban Intercropping. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενσωματώνει ένα προηγμένο σύστημα φυτεύσεων που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στις αστικές περιοχές.
Οι αρχιτέκτονες έχουν προτείνει την ενσωμάτωση ειδικών φυτών που έχουν την ικανότητα να απορροφούν το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να παράγουν αυξημένες ποσότητες οξυγόνου. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι κάτοικοι των πολυσύχναστων πόλεων θα μπορούν να αναπνέουν καθαρό αέρα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
The Streamline Concerto
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Streamline Concerto, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από κτήρια, τα οποία μπορούν να επεκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση στο έδαφος.
«Αυτοαναπαραγόμενες» δομές και ξενοδοχεία καταστροφών
Αυτό το ιδιαίτερο ξενοδοχείο, το οποίο έχει την ικανότητα να αναπαράγεται μόνο του, σχεδιάστηκε από το HSH Design Studio από το Ιράν και έχει εμπνευστεί από τα κουκούλια των μεταξοσκώληκων.
«Η γενική γεωμετρία του ουρανοξύστη του ξενοδοχείου προέρχεται από έναν όρθιο κύβο σαν κουκούλι μεταξοσκώληκα που αιωρείται για να δημιουργήσει ποικίλες και πειραματικές χωρικές ιδιότητες», έγραψε η ομάδα.
Που υπάρχουν καταφύγια πολέμου στην Αθήνα; Η άγνωστη πόλη κάτω από τα πόδια μας
Νησί Αντιμετώπισης Καταστροφών
Αυτό το ξενοδοχείο, σχεδιασμένο με βάση το ιαπωνικό πρότυπο για ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές, προσφέρει προστασία σε περίπτωση καταστροφών.
Οι Κινέζοι σχεδιαστές Yinuo Zhang, Jialu Huang, Binbin Ye και Ya Yu εξηγούν ότι το «κινητό νησί αναγέννησης» έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε πραγματικό χρόνο, προσαρμοζόμενο στη θέση της καταστροφής.
Ο εν λόγω ουρανοξύστης δεν είναι απλώς μια κατοικία ή ένα ξενοδοχείο, αλλά ένα πλήρες αστικό συγκρότημα που περιλαμβάνει σχολεία, σούπερ μάρκετ και χώρους για κρατικές υπηρεσίες.
Οι κάτοικοι μπορούν να μετακινηθούν μέσα από τον πύργο χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανελκυστήρων, που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν από τους μεγάλους κήπους στην κορυφή μέχρι τις νησιωτικές περιοχές στο κάτω μέρος
Χορηγούμενο