ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς είναι όταν πεθαίνουμε; Τα στάδια που περνάει το σώμα μας

Τα συμπτώματα που ξεκινούν 6 μήνες πριν το θάνατο

Χορηγούμενο

Πώς είναι όταν πεθαίνουμε; Τα στάδια που περνάει το σώμα μας και τα συμπτώματα που ξεκινούν 6 μήνες πριν το θάνατο

Πώς είναι όταν πεθαίνουμε; Τα στάδια που περνάει το σώμα μας… Ο θάνατος είναι μια φυσική διαδικασία που ακολουθεί τέσσερα στάδια, όπως περιέγραψε η νοσηλεύτρια παρηγορητικής φροντίδας Julie McFadden. Η McFadden, που εδρεύει στο Λος Άντζελες, αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της μέσω ενός βίντεο στο TikTok, με στόχο να προετοιμάσει τον κόσμο για το τι να περιμένει όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο φτάνει στο τέλος της ζωής του. Πιστεύει ότι η γνώση αυτή μπορεί να μειώσει το άγχος και τον φόβο που συνοδεύουν τη διαδικασία του θανάτου.

Η επιβράδυνση

Το πρώτο στάδιο του θανάτου είναι η «επιβράδυνση», η οποία μπορεί να ξεκινήσει έως και έξι μήνες πριν από τον θάνατο. Στο στάδιο αυτό, το σώμα αρχίζει να χάνει ενέργεια. Οι άνθρωποι εμφανίζουν γενικευμένη κόπωση, γίνονται πιο ληθαργικοί και μειώνουν τη λήψη τροφής και υγρών. Επίσης, αποφεύγουν κοινωνικές δραστηριότητες και επιδιώκουν περισσότερο τη μοναξιά.

Χορηγούμενο

Μείωση της δύναμης

Περίπου τρεις μήνες πριν από τον θάνατο, ξεκινά η δεύτερη φάση, όπου το σώμα εξασθενεί σημαντικά. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μετακινηθούν και τείνουν να κοιμούνται περισσότερο απ’ ό,τι είναι ξύπνιοι. Η λήψη φαγητού και νερού μειώνεται αισθητά, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για το τέλος.

Η μεταβατική φάση

Ένα μήνα πριν από τον θάνατο, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν παραισθήσεις ή να αρχίσουν να βλέπουν νεκρούς συγγενείς. Η McFadden σημειώνει ότι πολλοί αναφέρουν ότι βλέπουν αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί καθησυχαστικό. Αυτό το στάδιο σηματοδοτεί την προετοιμασία του ατόμου για την αναχώρηση από τη ζωή.

Σοκ: Πότε πεθαίνει ο περισσότερος κόσμος; Οι μοιραίες μέρες μέσα στον χρόνο

Χορηγούμενο

Ενεργός θάνατος

Το τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό στάδιο είναι ο «ενεργός θάνατος», που συνήθως διαρκεί λίγες μέρες. Το άτομο είναι αναίσθητο, δεν τρώει ούτε πίνει και παρουσιάζει ακράτεια. Η αναπνοή του αλλάζει και μπορεί να προκύψει το φαινόμενο του «κουδουνισμού του θανάτου», ένας ήχος που προκαλείται από σάλιο που συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Αν και αυτή η φάση μπορεί να φαντάζει τρομακτική για τους οικείους, είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν προκαλεί πόνο στο άτομο που πεθαίνει.

Η Julie McFadden τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης και της κατανόησης αυτής της διαδικασίας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο με λιγότερο φόβο και περισσότερη αποδοχή.

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνει ο άνθρωπος; Μέρα – μέρα το «άγριο» ταξίδι της ψυχής

Δείτε το βίντεο

@hospicenursejulie

Χορηγούμενο

Education decreases fear. My book: Nothing to Fear out NOW! 🥰❤️ #hospicenursejulie #caregiversoftiktok #hospice #nursesoftiktok #nothingtofearbook

♬ original sound – 💕 Hospice nurse Julie 💕


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button