EΛΛΑΔΑ

Γιορτή σήμερα 10 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν- Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη του Αποστόλου Κλήμεντος, των Αγίων Μηνοδώρας, Νυμφοδώρας και Μητροδώρας μαρτύρων

Χορηγούμενο

Σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη του Αποστόλου Κλήμεντος, των Αγίων Μηνοδώρας, Νυμφοδώρας και Μητροδώρας μαρτύρων. Καθώς και της Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι:

Κλήμης, Κλημεντίνη, Κλεμεντίνη
Μηνοδώρα
Μητροδώρα
Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη * (* Η Πουλχερία γιορτάζει και σε άλλες ημερομηνίες)

Χορηγούμενο

Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν τρεις αδελφές από τη Βιθυνία. Η πνευματική τους καθαρότητα και η ομορφιά των ψυχών και σωμάτων τους ήταν υποδειγματικές. Καθώς δεν τους απασχολούσαν οι κοσμικές φροντίδες. Αντίθετα, ζούσαν με ταπεινότητα και ευσέβεια, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Παύλου (Α’ προς Τιμόθεον, 2:9), αποφεύγοντας τα πολυτελή στολίδια και τα κοσμήματα.

Επίσης για την πίστη τους στον Χριστό, εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και αποσύρθηκαν σε έναν λόφο κοντά στα θερμά λουτρά των Πυθίων, όπου αφιέρωσαν τη ζωή τους στην άσκηση και τη θεραπεία ασθενειών. Η φήμη τους εξαπλώθηκε και πολλοί άνθρωποι τις πλησίαζαν για βοήθεια.

Ο έπαρχος Φρόντων, μαθαίνοντας γι’ αυτές, διέταξε τη σύλληψή τους. Παρά τα βασανιστήρια που υπέστησαν, οι αδελφές παρέμειναν ακλόνητες στην πίστη τους και παρέδωσαν την ψυχή τους στον Χριστό το 290 μ.Χ. Ο έπαρχος προσπάθησε να κάψει τα σώματά τους, αλλά οι φλόγες τον κατέκαψαν. Ενώ μια καταρρακτώδης βροχή έσβησε τη φωτιά. Τα σώματά τους θάφτηκαν με τιμή από τους χριστιανούς.

Χορηγούμενο

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button