ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πρώτη μέρα στο σχολείο: Συναισθήματα, σκέψεις και τι πρέπει να πούμε στα παιδιά μας!

Σκέψεις που μπορεί να έχει ένα παιδί

Χορηγούμενο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή ενός παιδιού, γεμάτο με ποικιλία συναισθημάτων και σκέψεων. Ωστόσο τα παιδιά, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη τους εμπειρία στο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να βιώσουν άγχος. Ενθουσιασμό, φόβο ή αμφιβολίες. Εδώ είναι μερικές σκέψεις που μπορεί να έχουν τα παιδιά και τι μπορείτε να τους πείτε για να τα βοηθήσετε:

Σκέψεις που Μπορεί να Έχει Ένα Παιδί

“Θα τα καταφέρω;”

Χορηγούμενο

Ωστόσο πολλά παιδιά ανησυχούν αν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις δραστηριότητες του σχολείου ή αν θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

“Θα μου αρέσει το σχολείο;”

Ακόμη ο ενθουσιασμός για νέες δραστηριότητες μπορεί να αναμιγνύεται με ανησυχίες για το αν το σχολείο θα είναι διασκεδαστικό ή αν θα τα καταφέρουν να προσαρμοστούν.

Χορηγούμενο

“Θα κάνω νέους φίλους;”

Επίσης η κοινωνικοποίηση και η δημιουργία σχέσεων με άλλα παιδιά είναι συχνά μια κύρια ανησυχία. Ειδικά αν το παιδί δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με ομάδες ή αν είναι ντροπαλό.

“Θα μου λείψουν οι γονείς μου;”

Ωστόσο η απομάκρυνση από τους γονείς, ειδικά αν το παιδί είναι μικρό ή δεν έχει πάει σε νηπιαγωγείο πριν, μπορεί να είναι δύσκολη.

Χορηγούμενο

“Πώς θα είναι οι δάσκαλοι;”

Ακόμη η εικόνα των δασκάλων μπορεί να δημιουργεί άγχος, είτε λόγω των αρχικών εντυπώσεων είτε από την αβεβαιότητα για το πώς θα είναι οι σχέσεις μαζί τους.

Τι Μπορείτε Να Πείτε Στα Παιδιά Σας

Επιβεβαιώστε Τα Συναισθήματά Τους

“Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις λίγο αγχωμένος ή ενθουσιασμένος για την πρώτη σου μέρα στο σχολείο. Είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω και να σε βοηθήσω να νιώσεις καλύτερα.”
Ενθαρρύνετε Τα Παιδιά Να Δοκιμάσουν Νέα Πράγματα

“Στο σχολείο θα μάθεις πολλά νέα πράγματα και θα έχεις την ευκαιρία να παίξεις με άλλα παιδιά. Θα είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια!

Χορηγούμενο

Δημιουργήστε Ασφάλεια”

Επίσης θα είμαι εδώ όταν γυρίσεις στο σπίτι και θα θέλω να ακούσω όλες τις ιστορίες σου από την ημέρα σου. Το σχολείο είναι ένα ασφαλές μέρος για σένα.”

Μιλήστε Για Τις Σχέσεις Με Τους Δασκάλους

“Οι δάσκαλοι είναι εκεί για να σε βοηθήσουν και να σου δείξουν νέα πράγματα. Επίσης αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία, μπορείς πάντα να τους μιλήσεις.

Επισημάνετε Την Ευκαιρία Για Φιλία

“Θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις πολλά νέα παιδιά και ίσως να κάνεις νέους φίλους. Όλοι είναι εκεί για να περάσετε καλά μαζί.”

“Ας ετοιμάσουμε τη σχολική τσάντα σου μαζί και ας προγραμματίσουμε κάτι διασκεδαστικό για όταν γυρίσεις σπίτι. Έτσι, η ημέρα σου θα αρχίσει με χαρά.”
Επιπλέον η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια νέα αρχή και, με την κατάλληλη υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους γονείς, τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button