ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Σοκ: Τι συμβαίνει με τον Ήλιο; Έρχεται το χάος;

Συμπεριφέρεται «παράξενα» λένε οι επιστήμονες

Χορηγούμενο

Σοκ: Τι συμβαίνει με τον Ήλιο; Έρχεται το χάος; Συμπεριφέρεται «παράξενα» λένε με τρόμο οι επιστήμονες!

Σοκ: Τι συμβαίνει με τον Ήλιο; Έρχεται το χάος; Ο Ήλιος, η γιγάντια «μπάλα» φωτιάς γύρω από την οποία περιστρέφεται η Γη, παρουσιάζει φέτος περισσότερη δραστηριότητα από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες, κάτι που μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες τους επόμενους μήνες. Οι διακυμάνσεις στη δραστηριότητα του Ήλιου επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Αναμενόταν ότι ο τρέχων ηλιακός κύκλος θα κορυφωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηλιακή δραστηριότητα μειώνεται. Αντίθετα, ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων τον περασμένο μήνα ήταν ο μεγαλύτερος που έχει παρατηρηθεί από το 2001. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 215,5 ηλιακές κηλίδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Ηλιακών Δεδομένων στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Βέλγιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2001.

Χορηγούμενο

Ο Ιούλιος είχε επίσης υψηλό αριθμό ηλιακών κηλίδων, φτάνοντας τις 196,5. Το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της NOAA επιβεβαίωσε ότι η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2001. Αυτό ήταν απροσδόκητο, καθώς οι ειδικοί αρχικά προέβλεπαν ότι τον Αύγουστο ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων θα ήταν περίπου ο μισός.

Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει μια εκθετική αύξηση στις ηλιακές κηλίδες, και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες, όπως αυτή του Μαΐου 2024, που ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 20 ετών. Τότε, το σέλας ήταν ορατό πολύ νοτιότερα από το συνηθισμένο, σε περιοχές όπως η Φλόριντα και το Μεξικό.

Το σχετικό σχεδιάγραμμα με τις ηλιακές κηλίδες

Τι θα μπορούσε να προκληθεί;

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές, όπως βλάβες σε ηλεκτρικά δίκτυα, παράλυση του Διαδικτύου και κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως. Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλει στην έντονη ζέστη που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2024, το οποίο σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασιών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Χορηγούμενο

Εντυπωσιακές εικόνες από ηλιακή καταιγίδα: Οι εκρήξεις και το «χνουδωτό» στέμμα του ήλιου (Βίντεο)

Σύμφωνα με στοιχεία της Copernicus, η περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί από το 1940, θέτοντας το 2024 σε πορεία να γίνει η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button