ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανησυχία για το Adderall: Χρησιμοποιείται για τη ΔΕΠΥ – Αυξημένος κίνδυνος ψυχικών διαταραχών

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υψηλές δόσεις του ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης και μανίας

Χορηγούμενο

Το Adderall, το οποίο συνήθως συνταγογραφείται στις ΗΠΑ για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), προκαλεί ανησυχία. Λόγω σοβαρών, αν και σπάνιων, παρενεργειών. Παρά την αύξηση της συνταγογράφησής του τα τελευταία 20 χρόνια, οι έρευνες δείχνουν ότι οι υψηλές δόσεις του ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης και μανίας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκαλύπτει ότι άτομα που χρησιμοποιούν υψηλές δόσεις του Adderall έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης ή μανίας. Το Adderall δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση του έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία. Με πολλούς να το προμηθεύονται μέσω διαδικτύου.

Χορηγούμενο

Επίσης η ψυχίατρος Λόρεν Μοράν από το νοσοκομείο Mass General Brigham της Βοστόνης, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, εξήγησε ότι πολλοί ασθενείς με ψυχιατρικά επεισόδια δεν είχαν προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό. Κάτι που ενδέχεται να σχετίζεται με τη χρήση διεγερτικών φαρμάκων.

Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA) είχε προσθέσει προειδοποίηση στην ετικέτα του Adderall τη δεκαετία του 2000. Αλλά η ερευνητική κοινότητα δεν έχει εξετάσει σε βάθος την επίδραση της δοσολογίας.

Η έρευνα ανέδειξε ότι όσοι έπαιρναν υψηλές δόσεις Adderall (40mg ή περισσότερο) είχαν 5,28 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν για ψύχωση ή μανία. Σε σχέση με όσους δεν το χρησιμοποιούσαν. Σε αντίθεση, δεν παρατηρήθηκε ο ίδιος κίνδυνος με το Ritalin. Ένα άλλο διεγερτικό που χρησιμοποιείται για τη ΔΕΠΥ.

Χορηγούμενο

Η Μοράν επισημαίνει την ανάγκη για ξεκάθαρες οδηγίες δόσεων στην ετικέτα του φαρμάκου. Ενώ τονίζει ότι οι υπερβολικές δόσεις συνταγογραφούνται συχνά. Για την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Η υπερσυνταγογράφηση του Adderall μέσω υπηρεσιών τηλεϊατρικής προκαλεί ελλείψεις. Ενώ η πρόταση της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών (DEA) να περιορίσει τη συνταγογράφηση του φαρμάκου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button