ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τι κρύβει ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου;

Αποκρυπτογραφήθηκε βαβυλωνιακή επιγραφή ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών

Χορηγούμενο

Τι κρύβει ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου; Αποκρυπτογραφήθηκε βαβυλωνιακή επιγραφή ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών

Τι κρύβει ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου;  Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε μέσω βίντεο ότι αποκωδικοποιήθηκε ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου, χαραγμένος σε μια βαβυλωνιακή επιγραφή ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών.

Η πλάκα, η οποία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., απεικονίζει έναν χάρτη της Μεσοποταμίας – την περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Ιράκ – καθώς και τις αντιλήψεις των Βαβυλωνίων για το τι υπήρχε πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο.

Χορηγούμενο

Το αρχαίο αυτό τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882, παρέμενε αίνιγμα μέχρι πρόσφατα, όταν οι επιμελητές βρήκαν το χαμένο τμήμα και αποκρυπτογράφησαν τη σφηνοειδή γραφή του.

Ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου

Ένας χάρτης της Μεσοποταμίας

Η επιγραφή περιλαμβάνει πολλές παραγράφους σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά της, καθώς και πάνω από το διάγραμμα του χάρτη που απεικονίζει τη δημιουργία της Γης και τι θεωρούσε ο δημιουργός της πως υπήρχε πέρα από αυτήν.

Ο χάρτης παρουσιάζει τη Μεσοποταμία περικυκλωμένη από έναν διπλό δακτύλιο, τον οποίο ο αρχαίος συγγραφέας ονόμασε «πικρό ποταμό» – ένα υδάτινο όριο που καθόριζε τα σύνορα του γνωστού κόσμου για τους Βαβυλώνιους.

Χορηγούμενο

Μέσα σε αυτόν τον πικρό ποταμό, μικροί κύκλοι και ορθογώνια απεικονίζουν διάφορες πόλεις και φυλές της Μεσοποταμίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας, ενώ ένα άλλο ορθογώνιο συμβολίζει τον ποταμό Ευφράτη.

«Έχετε περιοριστεί σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα, ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν», δήλωσε στο βίντεο ο επιμελητής του βρετανικού μουσείου και ειδικός στη σφηνοειδή γραφή δρ Ίρβινγκ Φίνκελ.

«Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον χάρτη από αυτό», υπογράμμισε.

Δείτε στο παρακάτω σχετικό βίντεο τη σπουδαία αποκρυπτογράφηση

Χορηγούμενο

Η ιστορία της κιβωτού του Νώε

«Όταν πρόκειται να λειτουργήσουμε πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου στον κόσμο της φαντασίας, η επιγραφή αυτή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Φίνκελ.

Ο Βαβυλώνιος γραφέας χαρτογράφησε επίσης όσα πίστευε ότι υπήρχαν έξω από τον δικό του κόσμο, όπως μυθικά πλάσματα και περιοχές, ενώ έκανε αναφορά και σε μια γνωστή σήμερα ιστορία – ουσιαστικά την εκδοχή των Βαβυλωνίων για την βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι τα υπολείμματα της τεράστιας κιβωτού, που κατασκευάστηκε γύρω στο 1800 π.Χ. από τη δική τους εκδοχή του Νώε, τον Ουτναπιστίμ, σύμφωνα με εντολές του θεού, βρίσκονταν πέρα από τον πικρό ποταμό, στην πίσω πλευρά ενός βουνού – το ίδιο βουνό όπου, κατά τη Βίβλο, σταμάτησε η κιβωτός του Νώε.

«Αυτό είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον πράγμα για να το σκεφτεί κανείς, επειδή δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια και φυσικά ότι το ένα οδήγησε στο άλλο», κατέληξε ο Φίνκελ.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button