«Βόμβα» από μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς: «Έρχεται κατάρρευση…» – Τα εφιαλτικά σενάρια, η ύφεση και οι φόβοι
«Βόμβα» από μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς: «Έρχεται κατάρρευση…». Ο Τζον Πόλσον, μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και κάτοχος μεριδίων της Alpha Bank, προειδοποίησε με έντονο τρόπο για μια πιθανή κατάρρευση των αμερικανικών χρηματιστηρίων και κατά συνέπεια των παγκόσμιων αγορών, αν η Καμάλα Χάρις εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Πόλσον, ο οποίος έγινε πλούσιος κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 στοιχηματίζοντας κατά της υπερτιμημένης αγοράς ακινήτων, εκφράζει ανησυχίες ότι η εκλογή της αντιπροεδρεύουσας Καμάλα Χάρις στο προεδρικό αξίωμα μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα μπορούσε να δράσει ως αρνητικός καταλύτης για τις αγορές. Σύμφωνα με τον Πόλσον, οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο ποιοι πολιτικοί ηγέτες αναλαμβάνουν τα ηνία.
ΗΠΑ: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ; Αυτός θα κερδίσει στις εκλογές
Όπως είπε, «θέλουν να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21 σε 28%, θέλουν να αυξήσουν τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και, στη συνέχεια, θέλουν να προσθέσουν έναν φόρο στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη 25%.
Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, θα δούμε συντριβή στις αγορές, χωρίς αμφιβολία».
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία πρότεινε να επιβληθεί φόρος 28% στα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 39,6% που είχε προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025.
«Βόμβα» από μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς: «Έρχεται κατάρρευση…» – Ο εφιάλτης της ύφεσης
Ο 68χρονος επενδυτής εκφράζει την ανησυχία του ότι η εφαρμογή αυτής της φορολογικής πολιτικής για τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
«Εάν όντως επικρατήσει η Χάρις και εφαρμόσει την πλατφόρμα της, που είναι ένας φόρος στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, θα προκληθούν μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης.
Και αυτό θα μπορούσε να μας βάλει σε ύφεση, οπότε ελπίζουμε ότι, αν εκλεγούν, δεν θα το επιδιώξουν» είπε.
Από την άλλη πλευρά, ο επενδυτής υποστήριξε ότι η μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση των κρατικών εσόδων και στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Το εθνικό χρέος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές (αύξηση στις αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων).
Είχαμε μια φούσκα στο δημόσιο χρέος (χρόνοι αρνητικών επιτοκίων), αλλά δεν τη βλέπουμε πια.
Αλλά εάν συνεχίσουμε να έχουμε υψηλά ελλείμματα και αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βλάψουμε την οικονομία» υποστήριξε.
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Fed θα έπρεπε στην επόμενη συνεδρίασή της να χαμηλώσει τον πήχη των επιτοκίων κατά 50 μ.β., στο εύρος 4,5% – 5%.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, «η καλύτερη εκτίμησή μου θα ήταν περίπου 3%, ίσως 2,5%» (από εύρος 5,25% – 5,50% αυτή τη στιγμή) για το επιτόκιο πολιτικής», σημείωσε.
Υπέρ της δημιουργίας κρατικού fund στις ΗΠΑ
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Τζον Πόλσον είχε εκφράσει την υποστήριξή του για τη δημιουργία ενός αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, ως ανταγωνιστή του νορβηγικού ταμείου (το οποίο διαχειρίζεται assets αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων). Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, που υποστηρίζει τον Τραμπ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ένα τέτοιο αμερικανικό κρατικό ταμείο θα μπορούσε να καταστεί το μεγαλύτερο στον κόσμο.
«Θα ήταν υπέροχο να δούμε την Αμερική αντί να έχει χρέος, να έχει αποταμιεύσεις», είπε ο κ. Τζον Πόλσον.
«Θα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα funds».
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία συνήθως αξιοποιούνται από χώρες που έχουν σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, με δημόσιο χρέος που ανέρχεται σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια και κενά στον προϋπολογισμό, δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.
Χορηγούμενο