ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ντίνος Καρύδης: Η αιτία θανάτου και η δύσκολη μάχη που έδινε

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η σπουδαία πορεία του και οι μεγάλες του αγάπες

Χορηγούμενο

Ντίνος Καρύδης: Η αιτία θανάτου και η δύσκολη μάχη που έδινε… Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η σπουδαία πορεία του και οι μεγάλες του αγάπες

Ντίνος Καρύδης: Η αιτία θανάτου και η δύσκολη μάχη που έδινε… Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης. Ο Καρύδης είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο στο στομάχι τα τελευταία χρόνια, αλλά, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, ο οργανισμός του δεν άντεξε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε υποστεί και έμφραγμα.

Το θλιβερό «αντίο» του Σπύρου Μπιμπίλα

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε το απόγευμα της Κυριακής μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σπύρος Μπιμπίλας. Όπως ανέφερε, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Χορηγούμενο

«Αγαπημένε μου φιλε Καληνύχτα για πάντα! Ήσουν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που γνώρισα και με έλεγες πάντα ανηψάκι σου από τότε που στα στούντιο της ΕΡΤ το 80 γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε κ μας ένωσε βαθειά οικογενειακή φιλία.. Το ταλέντο και το χιούμορ σου αστειρευτα! Η αγάπη για όλους εμάς μα κυρίως για την Τζούλια σου κ την Σμαράγδα σου υπέρμετρη.. Κι η Σμαράγδα αξία κόρη τέτοιων γονιών. Θα σε αγαπαμε πάντα και θα’σε αποχαιρετησουμε την Τρίτη 1.30 από το κοιμητήριο Ζωγραφου..Καλό ταξίδι λατρευτε μας’Ντινάκο και θερμα συλλυπητήρια στα 2 σου αγαπημένα πλάσματα..» γράφει στην ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Λίγα λόγια για τον μεγάλο ηθοποιό Ντίνο Καρύδη

Ο Ντίνος Καρύδης είχε την ευκαιρία και το χάρισμα να συνεργαστεί με τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, ωστόσο ποτέ δεν επεδίωξε να αποκτήσει την εικόνα του σταρ. Διακρινόταν για την μετριοπάθεια, τη σοβαρότητα και το χαμηλό προφίλ του, αφήνοντας πάντα το έργο του να μιλήσει γι’ αυτόν.

Χορηγούμενο

Οι νεότερες γενιές τον αναγνωρίζουν κυρίως ως τον πατέρα της Σμαράγδας Καρύδη, ενώ οι παλαιότεροι τον θυμούνται από τις συνεργασίες του με θρύλους του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Ωστόσο, ο Ντίνος Καρύδης ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τις συνεργασίες του με αυτά τα ονόματα. Ήταν ένας αληθινός καλλιτέχνης, με βαθιά αγάπη για τον κινηματογράφο, αλλά η καριέρα του άνθισε κυρίως στη μικρή οθόνη.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου 1938 στην Αθήνα, μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες, τις οποίες είχε περιγράψει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας για τα φτωχικά παιδικά του χρόνια.

«Μεγάλωσα σ’ ένα κοτέτσι, με τον φόβο του σπιτονοικοκύρη που ερχόταν να ζητήσει το νοίκι και δεν είχαμε να τον πληρώσουμε. Μέναμε σε ένα απάνθρωπο δωμάτιο 2×3, που είχε χώμα κάτω αντί για πάτωμα και όταν έβρεχε, βγαίναμε έξω για να μη βραχούμε επειδή έσταζε το χαρτόνι που είχαμε για στέγη» είχε γράψει παλιότερα, λέγοντας με ειλικρίνειά ότι φοβάται την πείνα, καθώς αυτές οι εικόνες των παιδικών του χρόνων θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του.

Χορηγούμενο

Παρά τις δυσκολίες, οι γονείς του, Γιάννης και Σμαράγδα, του προσέφεραν δύο ανεκτίμητα δώρα, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος: την αξιοπρέπεια και την αγάπη. Αυτές οι αξίες έγιναν βαθιά ριζωμένες μέσα του και φρόντισε να τις κρατήσει ακέραιες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η αρχή και η σπουδαία πορεία του

Η καριέρα του ξεκίνησε νωρίς – και μάλιστα από τύχη, όπως είχε παραδεχτεί – και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Ήταν μόνο 23 ετών όταν έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», έχοντας έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για έναν νεοεισερχόμενο στον χώρο.

Από εκεί και έπειτα, έγινε αναπόσπαστο μέρος της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, συμμετέχοντας σε μεγάλες επιτυχίες όπως «Υπάρχει και φιλότιμο», «Διπλοπενιές» και «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια». Σε αυτή την τελευταία ταινία, μάλιστα, γνώρισε τη σύζυγό του, Τζούλια Αργυροπούλου, με την οποία πέρασε όλη του τη ζωή.

Ο Ντίνος Καρύδης με την σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου και την κόρη τους Σμαράγδα

Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την κόρη του, Σμαράγδα

«Δεν ζήλευε, ήταν περήφανη για εμένα. Όπως κι εγώ για εκείνη» θα πει κάποια στιγμή σε μια συνέντευξή του για την γυναίκα της ζωής του. Την μια από τις δύο, δηλαδή, καθώς η άλλη ήταν η κόρη του η Σμαράγδα.

Χορηγούμενο

«Είναι βράχος δίπλα μου. Αν δεν ήταν εκείνη, δε θα είχα αυτή τη στιγμή ούτε τηλέφωνο να μιλήσω. Δε θα είχα ούτε για το νοίκι και ευτυχώς η Σμαράγδα μας βοηθάει. Η σύνταξη έχει κατέβει και έχει γίνει χαρτζιλίκι. Αυτή μας συντηρεί» είχε εξομολογηθεί κάποια στιγμή.

Ο Ντίνος Καρύδης δεν ήταν από εκείνους που το έβαζαν κάτω. Όταν η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου άρχισε να φθίνει, δεν έμεινε αδρανής. Το 1971 έκανε το πέρασμά του στην τηλεόραση με τη σειρά «Ο άγνωστος πόλεμος», όπου καθιέρωσε το όνομά του.

Στα επόμενα χρόνια, συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ παράλληλα δεν δίσταζε να δεχτεί κινηματογραφικούς ή θεατρικούς ρόλους που του κέντριζαν το ενδιαφέρον, ακόμη και αν ήταν λίγοι.

«Θα ήθελα να ήμουν και πάλι 25 χρονών και να άρχιζα από την αρχή. Κι αν άλλαζα κάτι θα ήταν να έλεγα περισσότερα… ‘Ναι’ και λιγότερα ‘όχι’ στην πορεία μου» είχε παραδεχθεί με αυτή την ειλικρίνεια που τον έκανε να ξεχωρίζει πάντα.

Η βουβή μάχη που έδινε για χρόνια

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν γεμάτα δυσκολίες, και ο ίδιος δεν δίστασε να το μοιραστεί, τόσο στις συνεντεύξεις του όσο και στις δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2019 έκανε την τελευταία του επαγγελματική εμφάνιση στην τηλεόραση, στη σειρά «Λόγω Τιμής».

«Με στενοχωρεί το ότι είμαι μακριά από αυτό που αγάπησα πάρα πολύ, το θεατρικό σανίδι. Κάθε βράδυ βλέπω στον ύπνο μου ότι παίζω θέατρο. Όταν γίνω καλά έχω κατά νου να ξαναπαίξω. Ελπίζω να τα καταφέρω» είχε πει το 2021.

Δυστυχώς, η υγεία του επιδεινώθηκε και ο Ντίνος Καρύδης δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη θεατρική σκηνή. Ωστόσο, η παρουσία του θα μείνει αξέχαστη… Υπήρξε ένας άνθρωπος που ακολούθησε το πάθος του χωρίς να κρύβεται πίσω από τη δημοσιότητα ή την αναγνωρισιμότητα. Ήταν μια αντισυμβατική φιγούρα μιας άλλης εποχής.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button