ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρασί: Ποιές ασθένειες θεραπεύει και ποιοί το ανακάλυψαν;

Συγκλονιστικές πληροφορίες και μυστικά που θα σε αφήσουν άφωνο

Χορηγούμενο

Κρασί: Ποιές ασθένειες θεραπεύει και ποιοί το ανακάλυψαν; Συγκλονιστικές πληροφορίες και μυστικά που θα σε αφήσουν άφωνο

Κρασί: Ποιές ασθένειες θεραπεύει και ποιοί το ανακάλυψαν; Το κρασί έχει μακρά και πλούσια ιστορία, με την παραγωγή του να χρονολογείται τουλάχιστον 9.000 χρόνια πίσω, κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Παρόλο που οι Γάλλοι συχνά πιστώνονται με την ανακάλυψη και την καλλιέργεια του κρασιού, η διαδικασία παραγωγής του είχε ήδη αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές πολύ πριν οι Γάλλοι την υιοθετήσουν και την εξελίξουν.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο του κρασιού, εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα «μυστικά»:

Το παλαιότερο γνωστό μπουκάλι κρασιού είναι ηλικίας πάνω από 1.600 χρόνια και φυλάσσεται στο Pfalz Historical Museum της Γερμανίας. Το μπουκάλι, το οποίο χρονολογείται από το 350 μ.Χ., ανακαλύφθηκε ξανά το 1867.

Χορηγούμενο

Ο Πρίγκιπας Κάρολος κατέχει μια Aston Martin που λειτουργεί με βιοκαύσιμο από κρασί. Το αυτοκίνητο, δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ για τα 21α γενέθλιά του, μετατράπηκε σε βιοκαύσιμο το 2008.

Η Aston Martin του Βασιλιά Καρόλου

Το Βατικανό είναι η χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση κρασιού παγκοσμίως, με 74 λίτρα κατά κεφαλήν ετησίως, δύο φορές περισσότερα από την Ιταλία, σύμφωνα με το Wine Institute.

Αν η Καλιφόρνια ήταν ανεξάρτητη χώρα, θα καταλάμβανε την 4η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κρασιού, αμέσως μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Χορηγούμενο

Το 1976, πραγματοποιήθηκε μια διάσημη τυφλή δοκιμή κρασιών στη Γαλλία, γνωστή ως Judgment of Paris. Στη δοκιμή, ορισμένοι Γάλλοι ειδικοί αξιολόγησαν κρασιά και αναγνώρισαν ως καλύτερα τα λευκά και κόκκινα κρασιά από την Καλιφόρνια. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο περιοδικό TIME προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη γαλλική βιομηχανία κρασιού, η οποία απαγόρευσε τη συμμετοχή στη διοργάνωση των tour γευσιγνωσίας.

Αρωματικές σαρδέλες με κρασί και κυκλαδίτικη κάππαρη: Ένα εξαιρετικό πιάτο!

Ο φιλόσοφος Πλάτωνας είχε προτείνει ότι το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από τα 18 έως τα 30 έτη, αλλά μετά την ηλικία των 40, να είναι δωρεάν για όλους, πιστεύοντας ότι προσφέρει αναζωογόνηση στους μεγαλύτερους.

Ανατριχιαστικό: Τι έκανε ο Πλάτωνας τις τελευταίες του στιγμές;

Χορηγούμενο

Σε ένα πείραμα του 1997, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πελάτες σε ένα σούπερ μάρκετ ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν γαλλικό κρασί όταν άκουγαν γαλλική μουσική και γερμανικό κρασί όταν άκουγαν γερμανική μουσική.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της δυτικής ιατρικής, συνιστούσε το κρασί ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες, όπως διάρροια, λήθαργος και πόνους τοκετού.

Το 2003, ο Σουηδός Richard Juhlin πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδοση σε μια τυφλή δοκιμή σαμπάνιας στο Παρίσι, αναγνωρίζοντας την προέλευση, τον παραγωγό και τη χρονιά 43 από τις 50 σαμπάνιες. Ο δεύτερος συμμετοχών αναγνώρισε μόνο 4.

Έρευνα από το Εργαστήριο Food and Brand του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι οι άνθρωποι τείνουν να ρίχνουν 9% περισσότερο κρασί στο ποτήρι τους όταν πίνουν λευκό κρασί.

Χορηγούμενο

Τα λευκά και κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες: τα λευκά στα 7-12 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πιο γεμάτα λευκά στα 12-15 βαθμούς, και τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή 15-18 βαθμούς.

Ενώ τα λευκά και κόκκινα σταφύλια παράγουν τον ίδιο καθαρό χυμό, η κόκκινη φλούδα των σταφυλιών είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα του κρασιού λόγω της περιεκτικότητάς της σε ανθοκυανίνες.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button