EΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη: Που οφείλεται;

Ο κοκκύτης εμφανίζει επιδημικές εξάρσεις περίπου κάθε τέσσερα χρόνια

Χορηγούμενο

Η εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των εγκύων κατά τη διάρκεια της κύησης. Και στα περιορισμένα επίπεδα αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό. Ο κοκκύτης εμφανίζει επιδημικές εξάρσεις περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι λοιμωξιολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τονίζοντας ότι η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη. Εκτός από αναπνευστική λοίμωξη, ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια, σπασμούς. Νευρολογικά συμπτώματα, ωτίτιδα, αφυδάτωση και τραυματισμούς στα πλευρά λόγω του έντονου και συνεχούς βήχα.

Χορηγούμενο

Οι θάνατοι από κοκκύτη αφορούν κυρίως βρέφη κάτω των 6 μηνών, με τη θνησιμότητα να φτάνει το 90% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η νόσος μεταδίδεται σε ποσοστό 80% στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί τρία στάδια συμπτωμάτων. Ξεκινώντας από έντονη καταρροή και άτυπο βήχα, και καταλήγοντας σε παροξυσμικά επεισόδια βήχα που διαρκούν εβδομάδες. Η πρόληψη της νόσου μπορεί να επιτευχθεί με τον τακτικό εμβολιασμό, ειδικά για τις εγκύους, οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστική δόση κατά την κύηση, για να προστατεύουν τα νεογνά μέσω των αντισωμάτων που περνούν μέσω του πλακούντα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button