Σεισμός στην Αττική: Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς δονήσεις; Τι απαντάει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για την έντονη σεισμική δραστηριότητα;
Σεισμός στην Αττική: Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς δονήσεις; Τις τελευταίες ημέρες, η Αττική έχει βρεθεί στο επίκεντρο σεισμικής δραστηριότητας, με συνεχείς δονήσεις να ταράσσουν την περιοχή και να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προχώρησε σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, σε μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης μέσω κοινωνικών δικτύων, προσπαθώντας να ρίξει φως στα αίτια πίσω από τις σεισμικές δονήσεις.
Τι απαντάει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος;
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι δονήσεις πιθανότατα προέρχονται από μια περιορισμένη δραστηριότητα στο ενεργό ρήγμα της Φυλής, ένα από τα γνωστά ρήγματα της Αττικής που έχει ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, οι συνεχείς μικρές δονήσεις δεν υποδεικνύουν άμεσο κίνδυνο για μεγάλους σεισμούς, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείται η κατάσταση με προσοχή.
Η περιοχή της Αττικής, λόγω της γεωλογικής της θέσης, έχει ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας. Το ρήγμα της Φυλής είναι ένα από τα σημαντικότερα ρήγματα της περιοχής και έχει προκαλέσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν. Ωστόσο, οι τελευταίες δονήσεις δεν έχουν εμφανιστεί ως μεγάλες σε μέγεθος, αλλά η συχνότητα τους και η εγγύτητά τους προς κατοικημένες περιοχές έχουν εντείνει την ανησυχία των κατοίκων και των αρχών.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η συνεχής παρακολούθηση του φαινομένου είναι κρίσιμη για την κατανόηση της συμπεριφοράς του ρήγματος και την αξιολόγηση του πιθανών κινδύνων. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σεισμολογικά δεδομένα και μοντέλα για να προβλέψουν τη συμπεριφορά των ρηγμάτων και να εκτιμήσουν την πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμικών γεγονότων στο μέλλον.
«Mικροσεισμοί στην Αττική, στην περιοχή Μάνδρας – Μαγούλας – Ασπρόπυργου, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες. Μεγαλύτερο μέγεθος 2,6 Ρίχτερ. Πιθανότατα πρόκειται για πολύ περιορισμένη δράση στο ενεργό ρήγμα της Φυλής.
Κάθε ενεργό ρήγμα είναι ζωντανός οργανισμός και για αυτό κάνει μικρούς σεισμούς. Τους μεγάλους, π.χ. σεισμός Φυλής στις 07/09.1999, τους κάνει σε αραιά διαστήματα. Δε διαβλέπω κίνδυνο μεγάλου σεισμού στο συγκεκριμένο ρήγμα εξαιτίας της τρέχουσας δραστηριοποίησης».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έρχεται μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη;
Συνοψίζοντας, οι σεισμικές δονήσεις στην Αττική είναι αποτέλεσμα περιορισμένης δραστηριότητας στο ρήγμα της Φυλής, χωρίς άμεσο κίνδυνο για μεγάλους σεισμούς, αλλά η συνεχής παρακολούθηση και η ενημέρωση παραμένουν κρίσιμες για την προστασία των κατοίκων.
Χορηγούμενο