Ανακάλυψη σοκ: Η τρίτη κατάσταση ανάμεσα σε ζωή και θάνατο! Η νέα βιολογική κατάσταση που εντόπισαν έκπληκτοι οι επιστήμονες
Ανακάλυψη σοκ: Η τρίτη κατάσταση ανάμεσα σε ζωή και θάνατο… Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες μελετώντας κύτταρα από νεκρούς οργανισμούς, καθώς εντόπισαν μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου.
Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, αυτή η «τρίτη κατάσταση» είναι μια νέα βιολογική κατάσταση που δεν κατατάσσεται ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο. Τα κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά την παύση της ζωής τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα κύτταρα αποκτούν νέες ιδιότητες που δεν είχαν όταν ο οργανισμός ήταν ζωντανός. Διάφορα είδη κυττάρων έχουν διαφορετικά επίπεδα αντοχής, με τα λευκά αιμοσφαίρια στον άνθρωπο να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ικανότητα επιβίωσης.
Τη νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology, συντόνισαν ο καθηγητής Peter Noble από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και ο Alex Pozhitkov από το City of Hope National Medical Center στην Καλιφόρνια. «Η ζωή και ο θάνατος θεωρούνται παραδοσιακά ως αντίθετα», αναφέρουν σε ένα νέο άρθρο τους στο The Conversation. «Όμως η ανάδυση νέων πολυκυτταρικών μορφών ζωής από τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού εισάγει μια τρίτη κατάσταση που βρίσκεται πέρα από τα παραδοσιακά όρια της ζωής και του θανάτου. Ορισμένα κύτταρα – όταν τους παρέχονται θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμός ή βιοχημικές ενδείξεις – έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς με νέες λειτουργίες μετά το θάνατο».
Ζωή μετά τον θάνατο; Εφικτή πλέον η αναβίωση των ανθρώπων
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πρόσφατες μελέτες που ανέδειξαν την εκπληκτική ικανότητα των κυττάρων να υιοθετούν νέες μορφές μετά τον θάνατο του οργανισμού.
Το 2021, επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα δερματικά κύτταρα από νεκρούς βατράχους μπορούσαν να προσαρμοστούν σε εργαστηριακές συνθήκες, σχηματίζοντας αυθόρμητα πολυκύτταρους οργανισμούς που ονομάζονται «ξενορομπότ». Αυτοί οι οργανισμοί παρουσίασαν λειτουργίες πέρα από τον αρχικό τους βιολογικό ρόλο, χρησιμοποιώντας βλεφαρίδες – μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες – για να κινούνται στο περιβάλλον τους.
Scientists discover a ‘third state’ beyond life and death – in breakthrough that could ‘redefine legal death’ https://t.co/mGcEdRIgGC pic.twitter.com/voN2bUr1Ua
— Mail+ (@DailyMailUK) September 16, 2024
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πνευμονικά κύτταρα από ανθρώπους μπορούν να συναρμολογηθούν σε μικρούς πολυκυτταρικούς οργανισμούς, τους οποίους οι επιστήμονες ονόμασαν «ανθρωπορομπότ». Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι μόνο ικανοί να κινούνται στο περιβάλλον τους, αλλά μπορούν επίσης να επιδιορθώνουν τον εαυτό τους, καθώς και κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα κοντά τους. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί αυτά τα παραδείγματα ως ενδείξεις νέων κυτταρικών δυνατοτήτων που δεν συναντώνται κατά τη διάρκεια της ζωής, «αποκαλύπτοντας αλλαγές με τρόπους μη προβλέψιμους». Παρόλο που ο ακριβής τρόπος με τον οποίο ορισμένα κύτταρα λειτουργούν μετά τον θάνατο του οργανισμού παραμένει άγνωστος, μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να αφορά την ύπαρξη ενός κρυφού συστήματος «ηλεκτρικών κυκλωμάτων» που επανενεργοποιεί τα κύτταρα, θυμίζοντας κάτι σαν σενάριο τύπου Φρανκενστάιν.
Πώς είναι όταν πεθαίνουμε; Τα στάδια που περνάει το σώμα μας
«Αυτά τα κανάλια και οι αντλίες παράγουν ηλεκτρικά σήματα που επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη και η κίνηση, διαμορφώνοντας τη δομή του οργανισμού που σχηματίζουν».Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το κατά πόσον τα κύτταρα έχουν αυτή την ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών συνθηκών (όπως η θερμοκρασία) και των πηγών ενέργειας (κατά πόσον έχουν πρόσβαση σε καύσιμα και μπορούν να μεταβολίσουν). «Η μεταβολική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν τα κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν και να λειτουργούν», προσθέτει η ερευνητική ομάδα.
Παράμετροι όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, το φύλο και το είδος των οργανισμών «επηρεάζουν το μεταθανάτιο περιβάλλον» – δηλαδή, το αν μπορούν να εισέλθουν στην τρίτη κατάσταση. Τελικά, αυτή η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για «ανεξερεύνητα πεδία» που ενδεχομένως θα επιτρέψουν στα ζωικά κύτταρα να βρεθούν σε αυτή τη νέα κατάσταση ύπαρξης.
Χορηγούμενο