ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φούρνος μικροκυμάτων: Εκατοντάδες βακτήρια και μικρόβια ανθεκτικά στη θερμότητα -Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα βακτήρια αυτά να μολύνουν τα τρόφιμα και υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης

Χορηγούμενο

Ο φούρνος μικροκυμάτων φαίνεται να φιλοξενεί εκατοντάδες βακτήρια και μικρόβια ανθεκτικά στη θερμότητα. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Microbiology. Στη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν 30 φούρνους μικροκυμάτων από σπίτια, γραφεία και εργαστήρια και ανακάλυψαν 747 είδη βακτηρίων, με ποικίλες διαφορές ανάλογα με το περιβάλλον.

Οι οικιακοί φούρνοι που βρέθηκαν να περιέχουν περισσότερα βακτήρια. Όπως ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Αν και ακούγεται ανησυχητικό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο.

Χορηγούμενο

Οι φούρνοι μικροκυμάτων θερμαίνουν τα τρόφιμα μέσω της δόνησης των μορίων νερού, δημιουργώντας θερμότητα που συνήθως εξουδετερώνει τα βακτήρια. Ωστόσο, η θερμότητα κατανέμεται άνισα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μείνουν σημεία με μικρότερη θερμοκρασία. Ειδικά όταν υπάρχουν πιτσιλιές που περιέχουν βακτήρια. Τα μικρόβια που βρίσκονται στο φούρνο προέρχονται κυρίως από τα τρόφιμα που θερμαίνονται, και τα υπολείμματα καταλήγουν στα τοιχώματα ή τις γωνίες.

Αν και είναι σπάνιο τα βακτήρια αυτά να μολύνουν τα τρόφιμα, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης, ιδιαίτερα όταν τα βρίσκετε απευθείας στο πιάτο του φούρνου μικροκυμάτων. Για να μειωθεί ο κίνδυνος, είναι σημαντικό να καθαρίζονται άμεσα οι διαρροές και να καλύπτονται τα τρόφιμα κατά το ζέσταμα


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button