ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: Επιστήμονες βρήκαν και νέα ομάδα αίματος

Η μετάλλαξη και το μεγάλο μυστήριο ετών που κατάφεραν να λύσουν

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Επιστήμονες βρήκαν και νέα ομάδα αίματος! Η μετάλλαξη και το μεγάλο μυστήριο ετών που κατάφεραν να λύσουν…

Απίστευτο: Επιστήμονες βρήκαν και νέα ομάδα αίματος… Ένα μυστήριο που είχε παραμείνει άλυτο για 50 χρόνια κατόρθωσαν να εξιχνιάσουν ερευνητές του NHS Blood and Transplant (NHSBT) στη Μεγάλη Βρετανία, ανακαλύπτοντας ένα νέο σύστημα ομάδων αίματος.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες εντόπισαν μια νέα ομάδα αίματος, που ονομάστηκε MAL, συνδέοντας το με το σπάνιο αντιγόνο αίματος AnWj, το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 1972.

Χορηγούμενο

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα κύρια συστήματα ομάδων αίματος, όπως το σύστημα ΑΒ και το ρέζους, που περιλαμβάνουν τις τέσσερις κύριες ομάδες αίματος Α, Β, ΑΒ και Ο. Αυτές οι ομάδες μπορούν να είναι είτε ρέζους θετικές είτε αρνητικές. Τα αντιγόνα στις επιφάνειες των ερυθρών αιμοσφαιρίων ορίζουν την ομάδα αίματος του κάθε ανθρώπου.

Δείτε επίσης – Απίστευτο: Οι εξετάσεις αίματος που «δείχνουν» το πόσο θα ζήσεις

Απίστευτο: Επιστήμονες βρήκαν και νέα ομάδα αίματος

Παρόλο που οι κύριες ομάδες αίματος είχαν αναγνωριστεί νωρίς τον 20ό αιώνα, οι ερευνητές συνέχισαν να ανακαλύπτουν νέα συστήματα. Μόλις το 2022, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποκάλυψε το 44ο σύστημα αίματος, το Er. Με την ανακάλυψη της ομάδας MAL, οι επιστήμονες προχώρησαν στην ταυτοποίηση του 47ου συστήματος.

Χορηγούμενο

Η ανώτερη ερευνήτρια Λουίζ Τίλεϊ τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης, λέγοντας ότι θα σώσει πολλές ζωές παγκοσμίως, καθώς σπάνιες παραλλαγές στο αίμα μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς.

Δείτε επίσης – Τεστ Galleri: Σωτήρια εξέταση αίματος ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου!

Η έρευνα για το AnWj ξεκίνησε το 1972, όταν μια έγκυος βρέθηκε χωρίς αυτό το αντιγόνο. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι φέρουν το AnWj, το οποίο εντοπίζεται σε μια πρωτεΐνη μυελίνης και λεμφοκυττάρων. Όταν και τα δύο γονίδια MAL είναι μεταλλαγμένα, το άτομο είναι AnWj-αρνητικό, όπως συνέβη με την έγκυο. Οι επιστήμονες βρήκαν τρεις ασθενείς με αυτή τη σπάνια ομάδα αίματος.

Δείτε επίσης – Η σημαντική ανακάλυψη του Καρλ Λαντστάινερ στις ομάδες αίματος

Χορηγούμενο

Με τη χρήση κυτταρικών ερευνών, η ομάδα κατάφερε να μεταφέρει το αντιγόνο AnWj σε κύτταρα που ήταν AnWj-αρνητικά, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα του νέου συστήματος.

Πλέον, οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν τεστ που θα ανιχνεύουν το AnWj-αρνητικό, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια μεταγγίσεων και μεταμοσχεύσεων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Blood“.Δείτε επίσης –


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button