ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προσοχή: Επικίνδυνες ουσίες σε γνωστό τοματοπολτό

Βρέθηκαν μόλυβδος, επικίνδυνα φυτοφάρμακα και μυκοτοξίνες

Χορηγούμενο

Προσοχή: Επικίνδυνες ουσίες σε γνωστό τοματοπολτό! Βρέθηκαν μόλυβδος, επικίνδυνα φυτοφάρμακα και μυκοτοξίνες…

Προσοχή: Επικίνδυνες ουσίες σε γνωστό τοματοπολτό… Μια πρόσφατη έρευνα από το ελβετικό, μη-κερδοσκοπικό περιοδικό Ktipp έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την ποιότητα του τοματοπολτού που χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη μελέτη, που εστίασε σε 14 διαφορετικές μάρκες τοματοπολτού, εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένα προϊόντα τοματοπολτού περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα, μόλυβδος, μυκοτοξίνες και χλωρικά άλατα. Αυτές οι ουσίες προέρχονται από τη χρήση εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, τα οποία μπορούν να έχουν μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Χορηγούμενο
Ο επικίνδυνος τοματοπολτός

Οι επικίνδυνες ουσίες που βρέθηκαν

Ο μόλυβδος, που βρέθηκε σε ορισμένα προϊόντα όπως ο πολτός των Longobardi (Migros), M-Budget και Migros Bio, είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να αποθηκευτεί στα οστά για πολλές δεκαετίες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε παιδιά και έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, οι τομάτες από τις ίδιες μάρκες περιείχαν τρεις τοξίνες από το γένος… Alternaria, που είναι ανθεκτικές στη θερμότητα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες και προβλήματα υγείας.

Από την άλλη πλευρά, οι τομάτες που περιείχαν υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει την καρδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα. Τα προϊόντα των Migros Bio και M-Budget είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο με σχεδόν… 160 mg/kg, σε αντίθεση με τις τομάτες της Mutti που περιείχαν μόνο 80 mg/kg. Οι βιολογικές μάρκες όπως Aldi, Coop και Rossmann παρουσίασαν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Χορηγούμενο

Παρά τις ανησυχητικές ανακαλύψεις, οι διαφορές στην περιεκτικότητα των προϊόντων σε τομάτα και χυμό τομάτας είναι επίσης αξιοσημείωτες. Για παράδειγμα, οι αποφλοιωμένες τομάτες της Mutti περιείχαν το υψηλότερο ποσοστό τομάτας με 90%, ενώ οι τομάτες της… Baresa από Lidl περιείχαν περίπου το δύο τρίτα τομάτα, με την χαμηλότερη περιεκτικότητα να παρατηρείται στην κονσέρβα της… Aldi Cucina Nobile, με λιγότερο από 60%.

Η έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους ποιότητας και τη σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που καταναλώνουν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button