ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ιβάν Σαββίδης: Οι εταιρείες, η περιουσία και οι σχέσεις με τον Πούτιν

Τα νούμερα που ζαλίζουν και η θέση που βρίσκεται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

Χορηγούμενο

Ιβάν Σαββίδης: Οι εταιρείες, η περιουσία και οι σχέσεις με τον Πούτιν – Σε ποιά θέση βρίσκεται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους;

Ιβάν Σαββίδης: Οι εταιρείες, η περιουσία και οι σχέσεις με τον Πούτιν… Ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται στη θέση #2.152 ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που έρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα σε πραγματικό χρόνο του Forbes. Ο δείκτης του διεθνούς μέσου ενημέρωσης, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την περιουσία των δισεκατομμυριούχων, δείχνει ότι η περιουσία του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ παρουσίασε πτώση 0,17% ή περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια τη

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η περιουσία του 65χρονου επιχειρηματία έχει εμφανίσει διακυμάνσεις, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία του Forbes

Χορηγούμενο
Το γράφημα με την περιουσία του Ιβάν Σαββίδη και οι αριθμοί που προκαλούν «ίλιγγο»

Το 2023, ο Ελληνορώσος Επιχειρηματίας κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 79 εκατομμύρια δολάρια, κατακτώντας την 1.725η θέση στη σχετική λίστα του Forbes. Ο μεγαλομέτος του ΠΑΟΚ και η οικογένειά του βρίσκονται σταθερά στη λίστα των πιο γνωστών και ισχυρών ονομάτων παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, οι αρχές της Ουκρανίας, βάσει απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, προχώρησε σε ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του, που πέρασαν στην κυριότητα του ουκρανικού κράτους. Η κατάσχεση περιλάμβανε το 100% των μετοχών της εταιρείας PJSC Pentopak και της θυγατρικής της, Atlantis-Pak Ukraine.

Σημειώνεται πως οι πλουσιότεροι Ρώσοι, σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου, αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τα 577 δισεκατομμύρια, ενώ το 2021, πριν από την εισαγωγή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο συνολικός αριθμός τους είχε66 υπολογιστεί στα . δισεκατομμύρια δολάρια.

Χορηγούμενο

Η επιχειρηματική πορεία του Ιβάν Σαββίδη ξεκίνησε στη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak, όπου ανέλαβε τη διοίκηση μετά την ιδιωτικότητά της. Στην Ελλάδα, αγόρασε το 82% της ΣΕΚΑΠ, την οποία πούλησε μαζί με την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco το… 2018, σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σαββίδης, μέσω της εταιρείας Dimera Group, έχει επενδύσει στον αθλητισμό, αποκτώντας την ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2012. Υπό την ιδιοκτησία του, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Super League (2018-2019, 2023-2024) και τέσσερα Κύπελλα, Ελλάδας (201). 2018, 2019, 2021).

Δείτε επίσης – Αγωνία για τον Ιβάν Σαββίδη: Η εμφάνιση σοκ και οι φήμες (φωτο)

Το 2014, απέκτησε έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, ενώ το… 2017 ολοκλήρωσε την εξαγορά της Σουρωτής, η οποία έχει πλέον παρουσία στην αμερικανική αγορά μέσω της Amazon. Συμμετείχε επίσης στην εξαγορά του 67% του ΟΛΘ και επένδυσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Χορηγούμενο

Επιπλέον, το 2020 αγόρασε το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς για 205 ευρώ ευρώ, ενώ εισήλθε και στον χώρο των ΜΜΕ. Απέκτησε το τηλεοπτικό κανάλι Open και τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία». Παράλληλα, έχει ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων της Ρωσίας και υπήρξε μάλιστα βουλευτής στη ρωσική Δούμα. Διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button