Ιησούς Χρηστός: Το μοναστήρι όπου είναι «κρυμμένο» το Ακάνθινο Στεφάνι και η Χλαμύδα του
Ιησούς Χρηστός: Το μοναστήρι όπου είναι «κρυμμένο» το Ακάνθινο Στεφάνι και η Χλαμύδα το… Δύο χιλιετίες μετά τη Σταύρωση του Χριστού, τα ιερά αντικείμενα όπως το Ακάνθινο Στεφάνι, το Τίμιο Ξύλο και η Χλαμύδα συνεχίζουν να θυμίζουν τον Γολγοθά, τον πόνο και την αδικία που υπέστη ο Ιησούς. Ωστόσο, ταυτόχρονα αυτά τα ιερά κειμήλια συμβολίζουν την Ανάσταση, την Ελπίδα και τη Δύναμη της Πίστης.
Αυτά τα ιερά αντικείμενα, που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αιγιαλεία, αποτελούν σημαντικό θησαυρό για τη μονή. Η προσφορά τους από τους Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγους προς τον ιδρυτή της μονής, Όσιο Λεόντιο, αποτελεί πράξη μεγάλης ευγνωμοσύνης.
Ο ηγούμενος της μονής, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής, προσφέρει μια εντυπωσιακή ξενάγηση, διηγούμενος την ιστορία της Ιεράς Μονής και αναφέροντας θαύματα που συμβαίνουν κατά την προσκύνηση των Ιερών αντικειμένων.
Το Ακάνθινο Στεφάνι, σύμβολο της Ορθοδοξίας, αποτελεί έκφραση της βαθιάς πίστης των πιστών και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή, μαζί με κομμάτια του Τιμίου Ξύλου και της Χλαμύδας του Ιησού. Η παράδοση λέει ότι τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν στο Γολγοθά, δίνοντάς τους έναν ιερό χαρακτήρα.
Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αιγιαλεία
Η ιστορία της μονής ξεκινά από τον Όσιο Λεόντιο, που ίδρυσε τον χώρο και ακολούθησε τη μοναχική ζωή, ενώ οι αδελφοί Παλαιολόγοι πρόσφεραν τα ιερά αντικείμενα σε ένδειξη σεβασμού. Οι πιστοί της περιοχής τιμούν με ευλάβεια τα Άχραντα Πάθη, ζητώντας τη βοήθειά τους σε δύσκολες στιγμές.
Το καθολικό της μονής έχει σχήμα σταυρού, στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, και επίσης διαθέτει καμαρωτή οροφή με οκταγωνικό θόλο. Η διακόσμησή του περιλαμβάνει μάλιστα αγιογραφίες από τους Δ.Κ. Φάνελλη, Α. Μανέλη και Ι. Οικονόμου.
Στη Μονή, εκτός από τα Άχραντα Πάθη, υπάρχουν επίσης η Κάρα του Οσίου Λεοντίου, πολύτιμα άμφια και καλύμματα, καθώς και μια επιτραχήλια στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.
Επιπλέον, εκτίθενται το ωμοφόριο και επιμάνικα του Νεοφύτου, του Μεθοδίου Μητροπολίτη Αγκύρας, και πολλά άλλα ιερά αντικείμενα.
Χορηγούμενο