ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

«Άνοιξε η γη και τον κατάπιε»: Η αληθινή ιστορία πίσω από την φράση

Σε ποιό μέρος της Ελλάδας δημιουργήθηκε αυτή η διάσημη τρύπα;

Χορηγούμενο

«Άνοιξε η γη και τον κατάπιε»: Η αληθινή ιστορία πίσω από την φράση… Σε ποιό μέρος της Ελλάδας δημιουργήθηκε αυτή η διάσημη τρύπα;

«Άνοιξε η γη και τον κατάπιε»: Η αληθινή ιστορία πίσω από την φράση… Η φράση αυτή έχει τις ρίζες της στη Μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με το μύθο, μετά τη μονομαχία των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τον αμοιβαίο τους θάνατο, οι Θηβαίοι καταδίωξαν τους πολιορκητές που έτρεπαν σε φυγή. Ανάμεσά τους ήταν και ο Αμφιάραος, που καταδιωκόταν από τον Πολυκλύμενο, γιο του Ποσειδώνα, ο οποίος θα τον σκότωνε ή θα τον τραυμάτιζε, κάτι που ήταν ταπεινωτικό για τον ηρωικό Αμφιάραο.

Δείτε επίσης – Απίστευτο: Από που βγήκε η φράση «πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι»;

Χορηγούμενο

Που και πως δημιουργήθηκε αυτή η διάσημη τρύπα;

Σε κίνδυνο, καθώς κινδύνευε από το ακόντιο του διώκτη του, σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του Δία. Για να τον προστατεύσει, ο Δίας έριξε κεραυνό που άνοιξε ένα μεγάλο χάσμα στη γη. Το χάσμα αυτό κατάπιε τον… Αμφιάραο, τον ηνίοχό του Βάτωνα, το άρμα τους και τα άλογά τους, Θόας και Δίας (Πίνδ., Ολυμπιόν. 6.12-17).

Τμήμα μυκηναϊκής οχύρωσης, βόρεια του Άρματος της Βοιωτίας (Wikipedia)

Ο Δίας τον έκανε αθάνατο, και οι αρχαίοι Έλληνες τον λάτρευαν ως θεό, ενώ ο Αμφιάραος συνέχιζε να χρησμοδοτεί στον Ωρωπό της Αττικής. Το χάσμα αρχικά το τοποθετούσαν κοντά στον Ισμηνό ποταμό της Θήβας, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η λατρεία του Αμφιάραου διαδόθηκε σε πολλές περιοχές που διεκδικούσαν την τιμή αυτή. Λέγεται ότι στο σημείο του χάσματος κτίστηκε αργότερα ένας ναός με κολώνες, στις οποίες δεν καθόταν ποτέ πουλιά και τα ζώα απέφευγαν να βοσκήσουν.

Δείτε επίσης – Απίστευτο: Πως βγήκε η έκφραση «Αυγά σου καθαρίζουν»;

Χορηγούμενο

Στον Ωρωπό, κοντά στον ναό, υπάρχει μια πηγή που ονομάζεται του Αμφιάραου. Εκεί δεν γίνονται θυσίες ούτε εξαγνισμοί με το νερό της, αλλά όταν κάποιος θεραπεύεται σύμφωνα με τον χρησμό του μαντείου, ρίχνει ασημένια και χρυσά νομίσματα στην πηγή, πιστεύοντας ότι από εκεί εμφανίστηκε ο Αμφιάραος ως θεός (Παυσ. 1. 34.1-4, μετάφραση ομάδας Κάκτου).

Δείτε επίσης – «Το μουν! σέρνει καράβι»: Πως βγήκε η φράση που λέμε εδώ και 2500 χρόνια;

Η φήμη του Αμφιάραου ως μάντη είχε επεκταθεί πέρα από τα όρια της Ελλάδας μάλιστα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι πρέσβεις του βασιλιά Κροίσου από τη… Λυδία επισκέφθηκαν το χρηστήριό του στον Ωρωπό για να ζητήσουν συμβουλές σχετικά με μια εκστρατεία κατά των Περσών (1.46).


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button