EΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Κοσμά του Ζωγραφίτη

Χορηγούμενο

Σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Κοσμά του Ζωγραφίτη. Καθώς, του Ιερομάρτυρου Φωκά, επισκόπου Σινώπης. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι: Ζωγραφιά, Λουίζα, Φωκία και Φωκίνα.

Ο Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης προερχόταν από πλούσια οικογένεια στη Βουλγαρία και είχε μάθει ελληνικά και βουλγαρικά. Όταν οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν, εκείνος έφυγε κρυφά για το Άγιον Όρος. Φτάνοντας στη μονή Ζωγράφου, σύντομα έγινε μοναχός και ανέλαβε ρόλο διακόνου. Ακόμη σε μία πανήγυρη της μονής Βατοπαιδίου, είχε την ευλογία να δει το Θεοτόκο να υπηρετήσει τους μοναχούς.

Χορηγούμενο

Ωστόσο, λόγω της αρετής του, ο ηγούμενος τον όρισε ιερέα και, κατόπιν προσευχής, του αποκάλυψε η Θεοτόκος πού μπορούσε να απομονωθεί. Εκεί, εξομολογούσε τους πιστούς. Επίσης έλαβε προορατικά χαρίσματα, θαυματουργικές ικανότητές.

Κατά την κηδεία του, σημειώθηκε ένα μεγάλο θαύμα: όλα τα θηρία από την έρημο συγκεντρώθηκαν γύρω από τον τάφο του. Μετά την ταφή του, φώναξαν για να τον τιμήσουν και κατόπιν επέστρεψαν στην έρημο. Ο Όσιος Κοσμάς είναι ο μεγαλύτερος ασκητής της περιοχής και το κελλί του κοντά στη μονή, όπου πάλεψε με δαίμονες, παραμένει ακόμα και σήμερα. Σαράντα ημέρες μετά τον θάνατό του, η σορός του δεν βρέθηκε. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα του θανάτου του.

Απολυτίκιο:

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button