EΛΛΑΔΑ

Απίστευτο: Ποιά χώρα «εξαφανίζει» το ελληνικό ούζο;

«Σφαγή» και για το τσίπουρο και την τσικουδιά

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Ποιά χώρα «εξαφανίζει» το ελληνικό ούζο; – «Σφαγή» και για το ελληνικό τσίπουρο και την τσικουδιά

Απίστευτο: Ποιά χώρα «εξαφανίζει» το ελληνικό ούζο; Φαίνεται ότι οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ούζο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών. Συγκεκριμένα, η Γερμανία απορροφά τουλάχιστον το 43% των εξαγωγών ούζου, καθιστώντας το δημοφιλές αλκοολούχο ποτό πρώτη επιλογή.

Το ελληνικό ούζο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του, παρά τον ανταγωνισμό από παρόμοια ποτά άλλων χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Η διεθνής αναγνώρισή του οφείλεται στην υψηλή ποιότητά του. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η αξία του έχει αυξηθεί κατά 45% και η ποσότητα κατά 8%.

Χορηγούμενο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, το ούζο αντιπροσώπευε το 59% της αξίας και το 71% της ποσότητας των εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων. Υπήρξε αύξηση 7,3% στην αξία και 3,6% στην ποσότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν οι κύριοι προορισμοί για το ούζο, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τον Ιράκ.

Αξιοσημείωτη είναι και η ανάπτυξη των εξαγωγών τσίπουρου/τσικουδιάς

Αν και η κατηγορία αυτή έχει μικρό μερίδιο (περίπου 2% της αξίας και 1% της ποσότητας), παρουσίασε αύξηση 99% στην αξία και 62% στην ποσότητα τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η αξία αυξήθηκε κατά 7%, αν και η ποσότητα μειώθηκε κατά 10,3%.

Χορηγούμενο

Οι εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ εντός ΕΕ υπήρξε μικρή πτώση. Η Γερμανία είναι ο κύριος προορισμός για το τσίπουρο, ακολουθούμενη από την Αλβανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τσίπουρο ή ρακή; Εσείς ξέρετε ποιά είναι η μεγάλη τους διαφορά;

Ο τομέας της ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας είναι εξαιρετικά εξωστρεφής, προβάλλοντας την ελληνική παράδοση και συμβάλλοντας στην οικονομία με θετική πορεία στις εξαγωγές.

Συνολικά, οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασαν αύξηση σε αξία και ποσότητα, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές που μειώθηκαν. Η μέση τιμή των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το 2023.

Χορηγούμενο

Οι 27 χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με το 77,8% της ποσότητας και το 78,1% της ποσότητας να κατευθύνεται σε αυτές.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button