EΛΛΑΔΑ

Στην Πλάκα ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης: Τι μυστικά κρύβει;

Τα ρεκόρ Γκίνες, η οικία «Κοκοβίκου» και τα σπουδαία μνημεία

Χορηγούμενο

Στην Πλάκα ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης: Τι μυστικά κρύβει; Τα ρεκόρ Γκίνες, η οικία «Κοκοβίκου» και τα σπουδαία μνημεία

Στην Πλάκα ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης: Τι μυστικά κρύβει; Η οδός Τριπόδων στην Πλάκα είναι ο παλαιότερος δρόμος της Αθήνας και της Ευρώπης, διατηρώντας την ίδια ονομασία εδώ και 2.500 χρόνια. Παρά τη μακρά της ιστορία, συνεχίζει να είναι ένας ζωντανός και πολυσύχναστος δρόμος, προσελκύοντας καθημερινά πολλούς τουρίστες. Κατά μήκος της υπάρχουν παραδοσιακά κλασικά κτίρια, όπως το σπίτι του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη και η διάσημη κινηματογραφική κατοικία “Κοκοβίκου”. Η Τριπόδων έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ελληνικών ρεκόρ Γκίνες ως ο αρχαιότερος δρόμος της… Αθήνας που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και να κατοικείται.

Ξεκινώντας από τη συμβολή των οδών Φλέσσα και Λυσίου, η Τριπόδων καταλήγει κοντά στο Μνημείο του Λυσικράτη και έχει μήκος μόλις 200 μέτρα. Περπατώντας στον δρόμο, οι επισκέπτες δεν μπορούν παρά να μεταφερθούν νοερά στο παρελθόν, απολαμβάνοντας τα γραφικά σπίτια και τη γοητεία της Ακρόπολης που δεσπόζει από ψηλά.

Χορηγούμενο

Τα σπίτια στην οδό είναι κυρίως νεοκλασικά, με κομψές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, μεγάλα παράθυρα και μικρά μπαλκόνια. Οι χρωματικές εναλλαγές στα παστέλ χρώματα προσθέτουν στην ομορφιά του δρόμου.

Η οικία “Κοκοβίκου”, στο νούμερο 32, είναι γνωστή από την ταινία “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”. Αν και στην ταινία το σπίτι γκρεμίζεται, στην πραγματικότητα διασώθηκε χάρη σε νόμο της Μελίνας Μερκούρη, προστατεύοντας το κτίριο ως διατηρητέο.

Η διάσημη οικία «Κοκοβίκου»
Το Μνημείο Λυσικράτη
Το σπίτι όπου γεννήθηκε το 1859 ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης

Αξέχαστα σπίτια του ελληνικού κινηματόγραφου: Που βρίσκονται, πως είναι είναι σήμερα και τι μυστικά κρύβουν; (Φωτο)

Χορηγούμενο

Στο νούμερο 31 βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε το 1859 ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, όπως αναφέρεται σε μαρμάρινη επιγραφή. Τέλος, το Μνημείο Λυσικράτη, αν και όχι απευθείας πάνω στην Τριπόδων, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους χορηγικούς θησαυρούς της περιοχής.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button