EΛΛΑΔΑ

Πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος: Οι χαμηλές χρεώσεις και οι ιδανικές ώρες κατανάλωσης

Προσφέρει διαφορετικές χρεώσεις κατά τις ώρες υψηλής παραγωγής ενέργειας

Χορηγούμενο

Με νέα κίνητρα και αυστηρούς όρους, τίθεται σε εφαρμογή το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος. Το οποίο είναι το τέταρτο χρώμα που μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί. Αυτό το τιμολόγιο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό καταναλωτών. Επίσης προσφέρει διαφορετικές χρεώσεις κατά τις ώρες υψηλής παραγωγής ενέργειας.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια είχαν παρουσιαστεί το καλοκαίρι του περασμένου έτους ως μια νέα επιλογή στο πλαίσιο χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι πάροχοι δεν είχαν προσφέρει μέχρι τώρα αυτή την επιλογή λόγω της απαραίτητης προϋπόθεσης: την ύπαρξη «έξυπνου» μετρητή. Επομένως, μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο τιμολόγιο απευθύνεται σε λίγους, αλλά αν οι τιμές αποδειχθούν ελκυστικές, μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταστήσουν «έξυπνους» μετρητές.

Χορηγούμενο

Πορτοκαλί τιμολόγια

Τα πορτοκαλί τιμολόγια προσφέρουν χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες που η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι υψηλή. Ενώ οι χρεώσεις αυξάνονται κατά τις ώρες αιχμής. Προς το παρόν, μόνο 600.000 από τους 7 εκατομμύρια μετρητές στο δίκτυο είναι «έξυπνοι». Καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθυστερήσει την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η εφαρμογή των πορτοκαλί τιμολογίων αναμένεται να θεσπιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με την ενεργοποίηση τους να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2025. Αυτή τη στιγμή, τα πορτοκαλί τιμολόγια αφορούν κυρίως μεσαίες επιχειρήσεις και ορισμένα μικρότερα καταστήματα, όπως κομμωτήρια και αρτοποιεία.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει την εγκατάσταση άλλων 360.000 «έξυπνων» μετρητών, ενώ η κατάσταση με τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση άνω των 6 εκατομμυρίων συσκευών παραμένει αβέβαιη.

Χορηγούμενο

Στη Βουλή, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε τη σημασία των πορτοκαλί τιμολογίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των περικοπών. Οι οποίες είναι αναγκαίες για την ενεργειακή ασφάλεια και τη δίκαιη κατανομή των παραγωγών. Μέσω αυτών των τιμολογίων, παρέχονται κίνητρα για αύξηση της κατανάλωσης στις ώρες υψηλής παραγωγής, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας.

Η υφυπουργός δήλωσε ότι τα έργα μπαταριών από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν εντός 18 μηνών. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι περικοπές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Πρόσφατες εκτιμήσεις στην ένωση Eurelectric υποδεικνύουν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να φτάσουν το 30-35% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για να αξιοποιηθεί πλήρως η πράσινη παραγωγή, πρέπει να αυξηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας.

Η κυρία Σδούκου επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος για τη δημιουργία μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι οι περικοπές θα γίνονται δίκαια, χωρίς να αδικούνται οι παραγωγοί.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button