ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανικός: Αναστήθηκε χαμένο βιβλικό δέντρο μετά από 1000 χρόνια

Ο μυστηριώδης σπόρος που βρέθηκε θαμμένος σε σπηλιά στην έρημο της Ιουδαίας και οι θαυματουργές ιδιότητές του

Χορηγούμενο

Πανικός: Αναστήθηκε χαμένο βιβλικό δέντρο μετά από 1000 χρόνια! Ο μυστηριώδης σπόρος που βρέθηκε θαμμένος σε σπηλιά στην έρημο της Ιουδαίας και οι θαυματουργές ιδιότητές του

Πανικός: Αναστήθηκε χαμένο βιβλικό δέντρο μετά από 1000 χρόνια… Οι επιστήμονες κατάφεραν να φέρουν ξανά στη ζωή έναν αρχαίο σπόρο ηλικίας 1.000 ετών, ο οποίος ανακαλύφθηκε στο έρημο της Ιουδαίας. Το δέντρο που προέκυψε από τον σπόρο αυτόν μπορεί να ανήκει σε μια εξαφανισμένη γενεαλογία που αναφέρεται στη Βίβλο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το LiveScience, οι ειδικοί χρειάστηκαν σχεδόν 14 χρόνια για να καλλιεργήσουν ένα δέντρο από αυτόν τον αρχαίο σπόρο, που βρέθηκε από αρχαιολόγους σε μια σπηλιά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το αναβιωμένο δείγμα, που ονομάστηκε «Sheba», έχει πλέον ύψος περίπου 3 μέτρα. Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του δέντρου και να προχωρήσουν σε γενετικές, χημικές και ραδιοχρονολογικές μελέτες, αποκαλύπτοντας περισσότερες πληροφορίες για την καταγωγή του, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Communications Biology .

Χορηγούμενο

Ο σπόρος που έδωσε ζωή στο Sheba χρονολογείται μεταξύ του 993 και του 1202 μ.Χ., σύμφωνα με την έρευνα. Πιθανότατα προέρχονται από έναν πληθυσμό δέντρων που σήμερα δεν υπάρχει πια και άνθιζε στην περιοχή του Νοτίου Λεβάντε, η οποία περιλαμβάνει το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Είναι ο πρώτος σπόρος αυτού του είδους που βρέθηκε στην περιοχή.

Οι ερευνητές φύτεψαν τον αρχαίο σπόρο το 2010, περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ανακάλυψή του στην έρημο της Ιουδαίας

Το βιβλικό “tsori”

Είναι εντυπωσιακό ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το πλήρως ανεπτυγμένο δέντρο ενδέχεται να αποτελεί την πηγή του βιβλικού «tsori» – ενός ρητινώδους εκχυλίσματος που αναφέρεται για θεραπευτικές ιδιότητες στα βιβλία της Γένεσης, του Ιερεμία και του Ιεζεκιήλ.

«Η ταυτότητα του βιβλικού “tsori” (που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «βάλσαμο») είναι εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. Η ουσία συνδέεται με την ιστορική περιοχή της Γκιλεάδ, η οποία βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη, μεταξύ του ποταμού Γιαρμούκ και του βόρειου άκρου της Νεκράς Θάλασσας. Με την αναβίωση του δέντρου Sheba, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι έχει καταφέρει να λύσει το μυστήριο του βιβλικού «tsori».

Χορηγούμενο

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν ότι το Sheba ανήκει στο γένος Commiphora, που αποτελεί μέρος της οικογένειας Burseraceae, γνωστής για το μύρο και το λιβάνι, και περιλαμβάνει περίπου 200 είδη φυτών. Τα φυτά αυτά βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, τη Μαδαγασκάρη και την Αραβική Χερσόνησο. Ωστόσο, το ακριβές είδος του Sheba δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί πλήρως, καθώς το δέντρο δεν έχει ανθίσει για να παραχθεί το αναπαραγωγικό υλικό που θα επέτρεπε λεπτομερέστερες μελέτες.

Το «Ιουδαϊκό Βάλσαμο»

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το Sheba έχει στενές συγγένειες με τρία είδη Commiphora – C. angolensis, C. neglecta και C. tenuipetiolata – που βρίσκονται στη νότια Αφρική. Η σχέση του δέντρου με τα είδη Commiphora που παράγουν αρωματικές ρητίνες, όπως το C. gileadensis, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν η πηγή του «Ιουδαϊκού Βάλσαμου» ή «Βάλσαμου της Γκιλεάδ», παραμένει ασαφής, με κάποιες αμφιβολίες να υπάρχουν σχετικά με το φυτό που χρησιμοποιούνταν για το αρχαίο βάλσαμο.

«Η αρχική μας υπόθεση ήταν ότι το «Sheba» θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για το ιστορικό «Βάλσαμο της Ιουδαίας»», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, αλλά η έλλειψη αρωματικών ενώσεων του δέντρου τους οδήγησε να αντικρούσουν αυτή την ιδέα. Αντίθετα, οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι το δέντρο Sheba διαθέτει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η τοποθεσία όπου βρέθηκε ο σπόρος στη βόρεια έρημο της Ιουδαίας, υποδηλώνει ότι το δέντρο μπορεί να είναι η πηγή του βιβλικού «tsori».

Τι έδειξε η χημική ανάλυση των φύλλων;

Η χημική ανάλυση των φύλλων και της ρητίνης του Sheba αποκάλυψε ότι είναι πλούσιο σε πεντακυκλικά τριτερπενοειδή, ουσίες με βιολογική δράση που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, τα φύλλα και οι βλαστοί του δέντρου περιείχαν υψηλές ποσότητες σκουαλενίου, μιας φυσικής λιπαρής ουσίας γνωστής για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την προστατευτική της δράση για το δέρμα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό άλλων ενώσεων στους ιστούς του δέντρου που θα μπορούσαν να προσφέρουν αντικαρκινικά οφέλη.

Χορηγούμενο

Δάφνη: Οι «μαγικές» ιδιότητες του «ξεχασμένου» φυτού

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη δεύτερη υπόθεσή μας, ότι το «Sheba» … μπορεί να αντιπροσωπεύει μια εξαφανισμένη [γενεαλογική γραμμή] που κάποτε ήταν ενδημική σε αυτή την περιοχή, της οποίας η ρητίνη «tsori» που αναφέρεται στα βιβλικά κείμενα ήταν πολύτιμη, σχετιζόμενη με τη θεραπεία, αλλά δεν περιγράφεται ως αρωματική», έγραψαν.

Ποιό είναι το «μαγικό» φυτό που χαρίζει μακροζωία στους Ικαριώτες; Η υπερτροφή με τις απίστευτες ιδιότητες και τις επικίνδυνες παρενέργειες

Ωστόσο, η αναζήτηση της πηγής του ιστορικού Ιουδαϊκού Βάλσαμου συνεχίζεται. «Αν το βάλσαμο της Ιουδαίας επιβιώνει σήμερα ως ένα υπαρκτό είδος Commiphora, παραμένει η πιθανότητα οι επιστήμονες να μην το έχουν ακόμη αναγνωρίσει», έγραψαν επίσης οι ερευνητές.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button