ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Tης Αγίας Επιχάριτος μάρτυρος, του Αγίου Ζήνωνος και του Μεγαλομάρτυρου Καλλιστράτου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμώνται οι μνήμες της Νεομάρτυρος Ακυλίνης από το Ζαγκλιβέρι Χαλκιδικής. Tης Αγίας Επιχάριτος μάρτυρος, του Αγίου Ζήνωνος επισκόπου Λαοδικείας και του Μεγαλομάρτυρου Καλλιστράτου. Έτσι, σήμερα γιορτάζουν τα ονόματα:

 

Χορηγούμενο

Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη
Επίχαρις, Επιχάρια
Ζήνων*
Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη
(*Το όνομα Ζήνων γιορτάζει και άλλες χώρες.)

Άγιος Καλλίστρατος και οι 49 Μάρτυρες που τον ακολούθησαν

Ο Άγιος Καλλίστρατος μαρτύρησε στη Ρώμη κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.). Καταγόταν από την Καρχηδόνα, και η οικογένεια του ήταν βαθιά πιστοί χριστιανοί. Όταν ο Καλλίστρατος ενηλικιώθηκε, κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Παρά τη στρατιωτική του ζωή, παρέμεινε αφοσιωμένος στην πίστη του και προσευχόταν κάθε βράδυ. Κάποιοι ειδωλολάτρες στρατιώτες τον κατέδωσαν στον ειδωλολάτρη στρατηγό Περσεντίνο.

Μετά από βασανιστήρια, ο Περσεντίνος διέταξε να τοποθετήσει τον Καλλίστρατο μέσα σε έναν σάκο και να τον ρίξει στη θάλασσα. Ωστόσο, με θαυματουργό τρόπο, ο σάκος σκίστηκε και ο Καλλίστρατος σώθηκε από δύο δελφίνια. Μετά το θαύμα, σαράντα εννέα στρατιώτες πίστεψαν στον Χριστό. Ο εξορργισμένος Περσεντίνος διέταξε τον αποκεφαλισμό όλων.

Χορηγούμενο

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button