ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απίστευτο: Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώτε κάθε μέρα μέλι;

Πως επηρεάζει τα όργανά μας και τα τρομερά οφέλη για την υγεία μας

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώτε κάθε μέρα μέλι; Πως επηρεάζει τα όργανά μας και τα τρομερά οφέλη για την υγεία μας

Απίστευτο: Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώτε κάθε μέρα μέλι; Το μέλι είναι ένα προϊόν που συναντάται σχεδόν σε κάθε σπίτι και, εκτός από τη γλυκιά γεύση του, προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα συνέβαινε αν καταναλώνατε μέλι καθημερινά;

Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το μέλι, ανάλογα με την ποικιλία των λουλουδιών και τον τύπο της κυψέλης, περιέχει πάνω από 60 διαφορετικές ουσίες, όπως σάκχαρα, οργανικά οξέα (κιτρικό, γαλακτικό, φωσφορικό), βιταμίνες (C, B1, B2, B3, B5), φολικό οξύ, μέταλλα (φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ιώδιο, ψευδάργυρος και άλλα), αμινοξέα, στερόλες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ένζυμα.

Χορηγούμενο

Παρότι το μέλι περιέχει αυτές τις ουσίες, από διατροφικής άποψης αποτελεί κυρίως απλό σάκχαρο (75-85%), γεγονός που το καθιστά υψηλό σε θερμίδες. Όπως σημειώνει η διατροφολόγος Blanca García-Oreo, «η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών του είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την υπερκατανάλωσή του».

Ωστόσο, το μέλι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη του 2023 “Effect of honey on cardiometabolic risk factors”, το μέλι αξιολογήθηκε για την επίδρασή του σε παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως η λιπώδης ιστό, η γλυκαιμία, τα λιπίδια, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονώδεις δείκτες.

Μαστίχα Χίου: Το θαύμα, τα οφέλη και μια μοναδική συνταγή

Χορηγούμενο

Τα απίστευτα οφέλη του μελιού για την υγεία μας

Οι ερευνητές από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Temerty στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, παρατήρησαν ότι το μέλι έχει αρκετά οφέλη, όπως:

  • Μείωση της γλυκόζης στο αίμα κατά τη νηστεία
  • Μείωση της ολικής χοληστερόλης
  • Μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL)
  • Μείωση των τριγλυκεριδίων νηστείας
  • Μείωση της αλανινικής αμινοτρανσφεράσης (ένζυμο του ήπατος)
  • Μείωση των δεικτών της λιπώδους ηπατικής νόσου
  • Αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL)

Επιπλέον, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπήρχαν διαφορές στις επιδράσεις του μελιού ανάλογα με την πηγή του, τονίζοντας ότι το μέλι ροβινιάς, τριφυλλιού και ακατέργαστο μέλι είχαν τις πιο ευεργετικές επιδράσεις στη γλυκόζη και τη χοληστερόλη.

Πόση ποσότητα μελιού είναι το ιδανικό να καταναλώνουμε;

Το συμπέρασμα των συγγραφέων είναι ότι το μέλι, ιδίως το μέλι ροβινίας, το μέλι τριφυλλιού και το ακατέργαστο μη επεξεργασμένο μέλι, «μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής». Αλλά πόσο μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό; Η Blanca Romero συνιστά να λαμβάνετε «το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, εφόσον δεν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη».

Ο Tauseef Khan , κύριος ερευνητής της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης στις επιστήμες διατροφής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε κατά την παρουσίαση της μελέτης ότι «δεν λέμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν μέλι, ειδικά αν σήμερα αποφεύγουν τη ζάχαρη, αλλά αν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη μπορείτε να αλλάξετε σε μέλι, καθώς αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους που αναφέρθηκαν παραπάνω».

Χορηγούμενο

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης (UCM), που δημοσιεύθηκε το 2024, αποκάλυψε ότι το μέλι εμπλουτισμένο με προϊόντα της μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, διαθέτει επιλεκτικές αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς προκαλεί απόπτωση, δηλαδή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants, εξέτασε μονοφυλικά μέλια θυμαριού και καστανιάς εμπλουτισμένα με διαφορετικά ποσοστά βασιλικού πολτού και πρόπολης (2-10%) σε καρκινικά και φυσιολογικά ηπατικά κύτταρα.

Το μέλι καστανιάς με 10% βασιλικό πολτό και 10% πρόπολη επέδειξε την ισχυρότερη αποπτωτική δράση στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα.

Χορηγούμενο

Σε αντίθεση με τα καρκινικά, τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάστηκαν από το μέλι ή τα εμπλουτισμένα δείγματα, δείχνοντας την επιλεκτικότητα του προϊόντος, σε αντίθεση με τα συμβατικά αντικαρκινικά φάρμακα που επηρεάζουν και υγιή κύτταρα, προκαλώντας παρενέργειες όπως κόπωση, αναιμία και ναυτία.

«Ο εμπλουτισμός των μονοφυλικών μελιών θυμαριού και κάστανου με προϊόντα μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των παρενεργειών της παραδοσιακής χημειοθεραπείας», δήλωσε η Ana Isabel Haza, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του UCM.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταδειχθεί το δυναμικό των μονοφυλικών μελιών εμπλουτισμένων με προϊόντα μέλισσας ως υγιεινά συστατικά τροφίμων για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής μελιού και την ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για μέλι», καταλήγει η Haza.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button