ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θανατική ποινή: Οι μέθοδοι που σοκάρουν και κόβουν την ανάσα

Τα μέρη όπου ισχύει σήμερα και τα επίσημα στοιχεία

Χορηγούμενο

Θανατική ποινή: Οι μέθοδοι που σοκάρουν κόβουν την ανάσα! Τα μέρη όπου ισχύει σήμερα και τα επίσημα στοιχεία

Θανατική ποινή: Οι μέθοδοι που σοκάρουν κόβουν την ανάσα… Αν και η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα, συνεχίζει να χαλαρώνει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Μερικές από τις πιο σκληρές μεθόδους εκτέλεσης περιλαμβάνουν την ανατίμηση των κρατουμένων με εκρηκτικά και τον αποκεφαλισμό με σπαθί.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Αμνηστίας, 55 χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή. Η οργάνωση θεωρεί ότι η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες πράξεις παγκοσμίως, με χιλιάδες πολίτες να εκτελούνται από το κράτος κάθε χρόνο.

Χωρίς να περιλαμβάνεται η Κίνα, για την οποία είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 1.153 εκτελέσεις παγκοσμίως το 2023. Αυτός ο αριθμός δείχνει μια ανησυχητική αύξηση, καθώς το 2022 σημειώθηκε 883 εκτελέσεις. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές πραγματοποιούνται με ιδιαίτερες μεθόδους.

Δείτε επίσης – Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Νότια Καρολίνα: Η τελευταία του λέξη

Χορηγούμενο

Αέριο άζωτο

Ένας από τους ανθρώπους που δεν εκτελεστεί με αέριο άζωτο είναι ο Άλαν Γιουτζίν Μίλερ, 59 ετών, ο οποίος θα εκτελεστεί στις 3 Οκτωβρίου στη φυλακή της Αλαμπάμα. Ο Μίλερ καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανδρών σε χώρο εργασίας, και θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο εκτέλεσης με τον Κένεθ Σμιθ, ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.

Σταύρωση

Η σταύρωση, αν και σπάνια, δεν αλλάζει σε ορισμένες περιοχές. Η πρακτική αυτή, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ατόμου σε σταυρό μέχρι να πεθάνει, ήταν διαδεδομένη κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα από τους Πέρσες, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται περιστασιακά στη σύγχρονη εποχή. Η τελευταία γνωστή σταύρωση πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 2019, όταν ένας άνδρας καταδικάστηκε για τρομοκρατικά εγκλήματα.

Αποκεφαλισμοί

Στη Σαουδική Αραβία, η κύρια μέθοδος που εκτελείται είναι ο αποκεφαλισμός, και φαίνεται ότι οι πράξεις αυτού του είδους αυξάνονται. Το 2022, 196 άνθρωποι υλοποιήθηκαν, ο υψηλότερος αριθμός της τελευταίας τριετίας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, οι πραγματοποιήσεις με αποκεφαλισμό είχαν ήδη τις 100, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για αδιαφορία απέναντι στο δικαίωμα στη ζωή.

Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπους μέσα στο 2023.

Χορηγούμενο

Απαγχονισμοί

Ο τελευταίος απαγχονισμός που καταγράφηκε στις ΗΠΑ ήταν το 1996, με θυμά τον Μπίλι Μπείλι. Άλλες χώρες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο είναι το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και επίσης το Πακιστάν. Η Ιαπωνία, το 2021, δέχτηκε έντονη μάλιστα κριτική για την εκτέλεση… 3 ανδρών μέσω απαγχονισμού, οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά από δύο χρόνια.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button