ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζεύγμα: Η αρχαία ελληνική πόλη που είναι θαμμένη κάτω από το νερό

Η σπουδαία ιστορία της και τα ασύλληπτα ψηφιδωτά που βρέθηκαν

Χορηγούμενο

Ζεύγμα: Η αρχαία ελληνική πόλη που είναι θαμμένη κάτω από το νερό… Η σπουδαία ιστορία της και τα ασύλληπτα ψηφιδωτά που βρέθηκαν

Ζεύγμα: Η αρχαία ελληνική πόλη που είναι θαμμένη κάτω από το νερό… Στην ανατολική Τουρκία, βρίσκονται τα ερείπια μιας σημαντικής ελληνιστικής πόλης, η οποία είναι πλέον βυθισμένη κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ. Αυτή η πόλη, γνωστή ως Σελεύκεια η επί του Ζεύγματος ή απλώς Ζεύγμα, ιδρύθηκε το 300 π.Χ. στις όχθες του ποταμού Ευφράτη από τον Σέλευκο Α’ Νικάτωρα, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ

Ο Σέλευκος Α’, γιος του στρατηγού Αντίοχου, ανέπτυξε το Ζεύγμα παράλληλα με άλλες πόλεις της εποχής, όπως η Αντιόχεια. Η στρατηγική της τοποθεσίας στις όχθες του Ευφράτη την έκανε σημαντικό πέρασμα για στρατεύματα, ειδικά για τις εκστρατείες των Σελευκιδών προς την Παρθία και τη Βακτριανή. Μάλιστα, η πόλη ήταν γνωστή για τη γέφυρα που είχε διαταχθεί να κατασκευαστεί από λέμβους, η οποία συνέδεε το Ζεύγμα με την Απάμεια, μια άλλη ελληνική πόλη στην απέναντι όχθη.

Χορηγούμενο

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Η πόλη αυτή συνδέθηκε με πολλές ιστορικές φιγούρες, όπως ο Αντίοχος Γ’ ο Μέγας, που παντρεύτηκε εκεί, και η Κλεοπάτρα Σελήνη, η οποία δολοφονήθηκε στην ακρόπολη από τον Βασιλιά της Αρμενίας, Τιγράνη τον Μέγα, το 69 π.Χ. Στα επόμενα χρόνια, η πόλη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, λειτουργώντας ως σημαντικότερος της αυτοκρατορίας τους, και αργότερα εντάχθηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

ψηφιδωτά στο Ζεύγμα με τις 9 Μούσες

Ωστόσο, με τις αραβικές επιδρομές στην περιοχή, η πόλη άρχισε να παρακμάζει. Σταδιακά εγκαταλείφθηκε και τελικά καλύφθηκε από το χώμα, μέχρι να ανακαλυφθεί ξανά τον 20ο αιώνα. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Τόμας Έντουαρντ Λόρενς ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή. Οι έρευνες συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια, και ανακαλύφθηκαν σπάνια ψηφιδωτά, όπως αυτά που απεικονίζουν τις… 9 Μούσες, τον Ωκεανό και την Τίθυ.

Χορηγούμενο
Τα κομψοτεχνήματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν πριν από μερικά χρόνια σε εξαιρετική κατάσταση, ανάγονται στον 2ο μ.Χ αιώνα

«Βόμβα» από την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: «Στη Βεργίνα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, όχι ο Φίλιππος…»

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το Ζεύγμα ήταν μια ανθηρή πόλη με δύο έως τρεις χιλιάδες σπίτια… Πολλά από τα οποία παραμένουν βυθισμένα κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Σήμερα, περίπου το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται κάτω από το νερό… Με τα ερείπια της πόλης να διατηρούνται στη μνήμη ως μια χαμένη κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button